Men är det vårgråt?

 
Jag har blivit så himla blödig på senaste tiden. Vet inte vad det är alls. Tänkte ett tag att det var nått slags efterkrisreaktion. Pga att det var så himla jobbigt så länge innan, under och efter separationen. Det som i flera år innan orsakat ledsenhet och vanmakt övergick i höstas till fucking raging fury. Har sällan varit så arg. Men nu då det arga tonat bort (rätt länge sedan) så har en skön, lugn tillvaro tagit vid. Men såklart, finns ju en sorg över att det där fina, som hela alltet byggde på från början, som jag trodde på, inte alls blev något av. Bara fragment av finhet och förhoppningar. En längtan efter att få uppleva det som lätt hade kunnat vara fantastiskt, men som i stället till min förvåning orsakade förvåning, förvirring, svartsjuka, ensamhet, missförstånd och ledsenhet.
 
Nu kanske det kommer ikapp. Då det arga är borta och det kvar finns lite ledset och lite saknad över det där som ju var bra. Eller kunde varit bra. Vissa människor berör på ett sätt som väl aldrig går att ersätta eller återskapa med någon annan eller något annat. Det är inte skitlätt att komma förbi och över. Kanske det bara måste blekna bort, lite som en guppig väg som ibland går slätt utför så farten ökar, men så plötsligt har några hål efter regnen som man inte hinner väja för.
 
Nu kan minsta lilla öppna kranen så tårarna rinner. Kanske det är vårsolen som kom på visit och drog igång något i kroppen. En vårenergi som sällan brukar visa sig förrän i Maj.
 
I går råkade jag titta på det här på FB. Grät som ett tok. Tittade igen. Samma sak. Som att de där ljuden utlöser någon djupt liggande känsla i oss. För kolla juryn, vad de hulkar!
 
 
 
 
 
Mäktigt i alla fall.
 
Nu ska jag sova och sedan kanske orka rida innan jobb i morgon. Phu. Nu borde jag kanske kolla på The Simpssons eller nått, för att lätta upp stämningen.
 
 
 

Som en liten flitig myra...

 
Ilar jag runt och arbetar och står i.
I kväll är båda barnen "borta" dvs hos sina fäder. Det kräver lite logistik detta, att ha hamnat i "tvåbarnmedtvåmän-situationen". Nu är de eminenta att planera med så ingen större sak, men allt ska ju tänkas på. Det går inte att bara hitta på något för egen del och slänga över ansvar likssom. Allt ska planeras och kollas upp extra. Kläder som ska med hit och dit, lappar, piggelinpoäng, underskrifter, dagistider och vem hämtardå och jag hämtar där, men bara den ena för hon vill vara med mamma då och så vill en åka och simma och jag jobbar och det blir sjuhundramiljoner mil extra hela tiden om man inte planerar.
I förrgår åkte jag från jobbet i en paus. Sladdade in på Ica och handlade det viktigaste, in på skolan, smygandes för att inte outa att jag var där för tvååringen som skulle hämtas av fadern. Så ta med den stora tösen till jobbet, utrustad med pennor, surfplatta och redo att jobba tre timmar till. Hon ritade, pratade och hängde runt i mitt behandlingsrum glad i hågen tills jag var klar vid fem. Sedan drog vi till badet och verkligen TOKBADADE i en och en halv timma.
Man blir rätt mjuk igenom hela kroppen då man jobbat sex djupmassager, sedan simmar det man orkar nån timme och sedan bastar så varmt att huden blir knallröd i fläckar.
Sov rätt hård sedan kan jag säga, efter en pinande jobbig stallkvart med mockning och intag av hästar. Vissa kvällar vill man bara leja bort det där sista. Eller skita i att elda.. men då blir det så jobbigt att kliva upp, till ett kallt hus.
 
I går hann jag rida innan jobbet, och efter jobbet hade jag två glada flickor med under matlagning, tvätt, städning och play-doohlek. Var rätt mör även efter det. vaknade ändå i morse med en skum käsnla av lätthet. Känner mig rakare, starkare och mer levande än någonsin.
Det är som en magisk balansgång, där jag får energi av att jobba med energier på "rätt sätt". Börjar man stressa, låta sig dräneras eller tänker negativt och tvekar, så är det så lätt att bli tom av detta jobbet.
Nu känns det som att energin ändå fylls på varje dag, så den räcker till att rodda omkring allt tills nästa dag.
 
Nu håller jag på att utforma en helg i Umeå i huvudet. Lite hästbehandlingar, lite vårdressyr på hippologum, lite middag med kusin och sedan kanske fest på Vindelns hotell. Låter det bra eller what?!
 
Förra helgen var jag i Sundsvall så det känns som ett fasligt rännande nu. Men bara att passa på då erbjudande kommer både om jobb och nöjen samitidgt. Nu kom jag nyss hem från en jobbkväll där två blivit sjuka och en glömt (!) bort sin tid. Så det blev ynka två behandlingar. Jag satt och tjyvsurfade på fabrikens Wifi i stället och såg den här.
 
Foto: Malin Sydne
 
Kristian Gidlund hos Jill i Nashville. (Klickbar bild)
 
Vilken underbar människa. Och vilka starka bilder. Jag satt och grät mitt i fikarummet och fick stanna upp och skärpa mig tre gånger innan jag vågade titta vidare.
 
 
 
 
 

Smöstorm

 
Här har jag sömnigt gått runt och njutit fullt ut av att bara vara hemma två dagar. Har tvättat, dammsugit, bytt sängkläder, diskat... I helgen är det tänkt att vi ska på en weekend i Sundsvall jag och töserna. Nu verkar vädret inte vara på vår sida men så långt är det ju inte, så vi väntar ut det.
Hästarna har stått med rumpan mot vinden idag, halvt översnöade. Jag har hoppat runt med snö upp över vaderna för att flytta på grejor om snöskottarmannen skulle dyka upp plötsligt med sin traktor.
Morgonen var samma lika som vanligt. Upp klockan sju. Väcka Smilla som trött försöker somna om. Så vaknade den lilla med och ville trött bli buren ner och sitta soffan. Jag fick stå som en hovmästare vid soffan och serva de två med frukost. "Mamma, håll i min kopp, mamma, ställ bort min kopp, det är så långt till bordet"
 
Så hej hej till Smilla som susade iväg ner med sparken till taxin. Jag "lekte igång" Siggan med roliga stora mjukispusslet på golvet och kutade sedan ut för att elda, täcka och leda ut hästarna. Så lekte vi mera med pussel, såg på film, lekte uppe och målade lite vid mitt ritbord. En till Sigganbild blev det.
 
 
Coola katten i växthuset. Liite längtar jag nu, till sommar, varma dagar med frukost, lunch och middag på altanen. Med frösådder, gräva trädgårdsland och hänga med barnen ute.
 
Men nu har vi fortsatt dagen med att käka lunch, vika tvätt, bära ut vaktelkycklingarna till hönshuset och äta kanelbullar framför "Min garnne Totoro". jag däckade en aning inklämd mellan två varma barn. Blir som ibland lite väl påverkad av storm och lågtryck. Som en blymössa som trycker ner hela energiförrådet och jag bara måste blunda lite. Nu känns det bättre och vi ska nog ut allihopa och mocka. Jag hämtade ju hö i går, rena drömmen att ha torrhö i stallet så jag slipper ut i snön och slita loss blött snöigt tungt hö ur balen.
Riktigt längtar efter att gå ut och mocka, och bara hiva in några skivor doftande hö i boxarna.
 
 

Jippie, nu är den klar!

 
Äntligen är den klar, den första boken om SELMA!
 
Beställ den HÄR
 
 
Är himla nöjd med hela boken. Känns som sista tidens mailande kors och tvärs och pustande och letande efter missar gett resultat och vi är nog alla skitnöjda! Ska bli så kul att få hem boken och bläddra. Yay! Andra boken utgiven på fem månader. Så skoj!
 
 
 

Hemmadag igen

 
I går tog jag chansen att springa en sväng. Jisses vad skönt det var. Har insett att min bästa typ av motion är att springa så snabbt och "korrekt" jag orkar, men bara en kort bit. Så det blev bara ca fyra kilometer och med pw då jag tappade flåset alldeles.
Då kommer hela kroppen igång men blir inte sliten. Med extremt överrörliga leder sliter det mest bara att vara ute i timmar. Även 45 minuters promenad kan kännas slitsamt och jag blir mest stel. Men att springa och ta i från tårna för musklerna att vakna och "tömma sig" på slagg och spänning som de byggt på sig under tid.
Jag brukar tipsa överrörliga kunder om det där. Att träna tung styrketräning i kortare stunder, eller springa intervaller och sedan stretcha. För allt som nöter och är lågintensivt bygger på spänningarna.
Det borde väl vara känt att överrörliga leder skapar som ett "extra" muskulärt skelett i den djupa stabiliserande muskulaturen, som håller ihop där det behövs. En som går och står mycket får stumma hårda muskler djupt inne i höfter, ben och rygg. Den som jobbar med armarna halvt lyfta (kontor och kassan) får stumma domnade djupa muskler i nacke och skuldror.
 
Mitt bästa tips för att väcka dessa domnade muskelskelett som skapar smärta, låsningar och obehag, är att utesluta magnesium och B-vitaminbrist, dricka nog med vatten samt att träna korta intensiva intervall/stunder.
 
Att rulla en fyrahundrakilos höbal i sursnö kan jämföras med ett tungt marklyft, och är precis vad mina axlar och rygg mår skitbra av. Det ska vara så tungt att det nästan inte går. Då först börjar det vakna inuti, blodet strömmar till inne i djupet av rörelseapparaten och lederna kan lägga sig tillrätta igen.
 
I går sedan jag sprungit formligen sprutade svetten, det rann i ansiktet, benen vibrerade av trötthet och hjärtat bankade. Så efter en stund började en kliande skön känsla sprida sig i nacken och hela kvällen knakade låsningar loss och musklerna kändes rena igen.
Detta slagg och skit, som bverkar vilja samlas, lämnar musklerna och börjar röra på sig då hjärtat pumpas igång sådär hårt. Bra känns det, trots att låten och höfterna säger AJJE av träningsvärk idag. Det gör ingenting alls, för det är en så cool känsla då vätska lämnar benen, vaderna blir stunsiga och energin högre.
 
Nu ska jag åka och låna en lastbil och hämta några balar hö.
 
För resten, det är rea inne på Idus hemsida. Om ni vill köpa den här till vrakpris! Tips till förskolor, skolor och ni som ska utomlands med barn.
 
REA
 
 
 

Har ritat lite

Tre instagrammade moment i tecknandet. Sötaste Siggan som dansade på en stol och sjöng.
Nu sova!Tjött


Har inte gjort många knop idag. Phust. 


Här är ännu ett typ gratis loppisfynd. Ridkavaj, ser oanvänd ut och vintage med vackra hästknappar och sammetskrage. Nu borde jag träna lite och delta i nybörjartävling.


Siggan gillar att fläta. Länge kan hon fläta och lite ont gör det. 


Kvällsfläta. Gullungen! Återhämtningen

 
Oj vad jag sov i natt. Drömde skumma drömmar om stall där ägaren bestämde att alla hästar skulle äta minst tio kilo kraftfoder per dag, samt hade slaktsvin inne i stallet. Grisarna klättrade runt på varann och hästarna såg ut som -just julgrisar.
Drömde mest hela natten och vaknade av väckaren som nästan gav mig en chock. REDAN? Nej, det är omöjligt.
Smilla var dock för första gången pigg och sa åt mig att kliva upp. Hon gick med på att duscha vilket hon aldrig vill på morgonen och jag hörde ett glatt; Ååh, det här var ju jätteskönt!
Hon blev jätteglad först över rummet då hon kom hem i går, sedan jätteledsen då jag flyttat lite bland viktiga saker. Typ lagt pennor fel.
Men då det släppte var hon nöjd igen och studsade in dit så fort hon vaknat.
 
Efter att vi gett hästarna mat, lagt på täcke på Lasse och pysslat med alla höns en stund, jag hängt tvätt, tumlat handdukar och burit in miljoner grejer från bilen satte vi oss och "pärlade" lite.
Jag spontanköpte en träkommod i går på loppisen. Farligt det där att jobba granne med en välfylld loppis.. Den var fyrkantig med lock, som gjord att stå i Smillas fotände och förvara leksaker i. Blev sjukt nöjd, hon med. 55 spänn gav jag. Hon drog fram kommoden, la en kudde på golvet och sa, pyssla nu mamma! Lydig som jag är gjorde jag ett armband, hukad vid den lilla trämöbeln.
 
 
Nu är jag ledig och bara njuter. Gäspar, dricker kaffe och beställer konstnärsmaterial. Har bpkat in en behandlinghelg i Umeå för häst. Det känns skojsigt!
I morse skickade jag iväg Smilla, som susade nerför backen på sparken. Efter tjogo minuter ringde hon från lärarens telefon. Heej. Du glömde mina badkläder.
DAMN
Bara att sätta sig i bilen och kuska iväg. Passade på att handla mat, även om det innebar att sitta 30 minuter i bilen utanför ICA och vänta på öppning.
 
Nu tror jag att kroppen vaknat nog mycket för att gå ut till hästarna och ta en ridtur eller två. Det är svårt att motivera sig då ryggen är stel, men det behövs verkligen lite annan aktivitet än att stå hukad över massagebänken hela dagar. Ridning på pigg arabhäst är perfekta motvikten.
 
 
 
 

Jobbjobbjobb

 
och massor av jobb. Kanske kan jag vända trenden nu och få lite kosing över. Vill investera i lite ritgrejor och datorprylar. Allt för att underlätta det skojsiga ritjobbet. Nu är det det nästan lika roliga, men ganska krävande massagejobbet som tar tid. Men oj vad skoj det är, med fulla listor, extra dagar och folk som ber mig komma med bänken snart!
 
Kvällarna blir lite trötta, morgnarna lite stressiga och allt fokus på att få med det jag ska ha, göra ett bra jobb, sedan orka med djur och sötnosarna hemma.
De är ju inte så svåra att orka med dock, men lite planering krävs det allt!
 
Hörs snart, är ledig ett par dagar och ska ägna den tiden åt lite städning, höhämtning, röjning ute i lagården och kanske fotografering inför nya måleri-idéer.
 
Puss påer!
 
 
 

Kreativ lördagkväll


Jag hade ju lust att gå ut och dansa. Men så föll sällskapet bort. Så föll lusten nästan bort. Kanske nedtryckt av snöstorm och mastig middag hos mamma. 
I alla fall så har jag jobbat med älskade Smillas rum. Det har varit så himla mörkt. Nu har jag målat i alla fall drygt halva rummet vitt. Och skåpet som var träigt mörkt blev ljusgrönt. 


Älskar det där skåpet. Ännu mer nu!


Där stod skåpet förut. Nu byrå och spegel. Kan bli lite hyllor med, om jag hittar några lämpliga.


Så skrivbordet. Som jag inte fick röra.. Hm, undrar vad hon kommer säga?!
Tror det blir trevligare såhär. Det där hörnet var "dött" med en ful skräpsamlarhylla.

Nu vill jag sova. Det stormar rejält och hästarna skulle nog vilja gå in, men de har ju sin ligghall och jag orkar bara inte skotta skit, pulsa i snö, riva/packa hö och ta in dem nu.

Nej, nu sova på det här och fortsätta i morgon! 

Finfredag

 
Men på ett lite annat sätt kanske. En trött skön känsla. Jag landade på 18 behandlingar denna vecka. 18 ansträngande djupmassager. Den sista dagen, idag, i stan. Sedan slösade jag bort halva dagens intjänade slant på ett par färgburkar. Tänkte spontanmåla i Smillas rum. Hon har okejat att jag fixar då hon är borta. Stor risk för barnfingrar i färg annars, om båda barnen är hemma menar jag..
 
Det blev krispig, isturkos, med dragning åt den turkosgröna färg som halva detta hur var målat i. Som köksmöblerna är målade i för massor av år sedan och väl matchande med den smutsljusrosa som jag gärna skulle ha på något sedan. Tanken är att hennes väggmålning ska vara kvar, eventuellt fixas till med nått mer. Sedan måla alla övriga väggar vita. Nu är de blå och det är lite tungt där inne. Mörkt liksom.
Så ska det gamla träskåp som jag en gång skrapade, varmluftpistolsmälte och slipade få färg. jag har väntat tills jag känt att jag vet hur det ska målas, och nu är färgen köpt.
 
På hemvägen fick jag köra omvägen via Långviksmon då jag glömt en matlåda i massagerummet. Hur kul är det, för de som kanske ska gå dit och använda diskbänken, eller för den delen jag då jag kommer dit på tisdag. Blä.
Fick prata med jättetrevliga kvinnan i secondhandaffären, och mina nya bekanta från Syrien som jobbar där. Skitkul att prata lite med dem allihopa då jag kommer dit!
 
Lite kul då de pratade med varandra framför en dator på arabiska, som lät obegripligt förutom ordet "facebook".
Hon som jobbar där sa över axeln att -Nej vi har ingen facebook till butiken..
Killarna bara, VA? Förstår du vad vi säger? Hihi.
 
Så kom jag hem till en äntligen skottad gård. Han som skottar hade fel på sakerna och jag hade hunnit få en ansenlig mängd snö att plöja fram bilen genom. Lite risk för dikeskörning nästan..
Åt lite och gick sedan ut till stallet. Hästarna var sammetsögda och lugna. Jag fick en riktig alla hjärtansdagkväll med min fina svarta häst. Han pussades, blåste varmluft på mina kinder. Tittade mjukt under lugg för att få godis och stod nöjt då jag sadlade honom.
Vi tog en susande, svävande månskenstur i djup snö på skogsvägarna. Han har verkligen mäktig gång, flyter med långa starka steg och helt mjuk dämpande rygg över vidderna. Hela kroppen fylls av bubbel då vinden tar i och lyfter hjälmen, reflexländtäcket står som ett segel och han bara ökar till hiskelig fart i trav över snön.
Så coolt! Det skumpar ingenting. Bara vaggar mjukt. Man kan fjädra lite i fotlederna, sedan behöver man inte spänna knappt en muskel, bara åka med.
 
På hemvägen fick han trimma dressyr på vägen. Lite skolor, samlad trav, stanna och rygga lite. För att få energin att komma igenom hans alla leder och inte bara skapa raketfart framåt.
 
Jag stannade hos mamma och pappa och sa hej med. Lasse sträckte ut mulen och snusade på den varma inomhusluften som strömmade ut då de stod och pratade i ytterdörren. Han kände nog mycket spännande dofter och stod orörlig tills vi pratat klart. 
Mamma o pappa kom oanmälda idag, på spontanbesök i byn för att fixa med sitt hus. Kul!!
Då jag tänkte tanken bara att, nä, nu kanske vi ska rida hem. Så ryckte han till, vände och och började gå.
-Min lilla tankeläsare!
 
Nu ska jag ta ett bad och njuta av en väl genomförd jobbvecka, med massor gjort.
Mitt i allt har sista grejerna på boken blivit typ klara med. Så snart går den i tryck.
 
 
 
Glad alla hjärtans dag alla.
och var fina mot varann alltid, inte bara i kväll.
 
 
 
 

Mobilblogg

Från sängen. Har fått se Skavlanrepris och Jills veranda dock med ett trehjulings och sparkcykelrally framför teven.

I dag har jag fått en suverän ridtur på cenonita. So fantabulous och rolig!

Sedan hämtade jag barnen och åkte till stan. Här lunch med efterrätt på café.


Siggan bytte fikabröd med mig men ångrade sig då hon smakat. 
Sedan tandläkaren med Smilla som inte hade hål men fina tänder. Sigrid frågade flera gånger; vad GÖR dom med Milla??

Så handlade jag stor matta att ha under massagebänken samt en hel bunt tunna handdukar som är bra då de inte fyller upp tvättmaskinen så mkt och torkar snabbt.

Så hem och äta middag. Sedan bar jag in ved medan barnen åkte tefat utför lobryggan och hoppade farliga frihopp från snöhästen.
Jag fick med dem på mkt kort promenad på Lasses rygg i fårskinnssadeln. Smilla höll i lillasyster, själv jättestressad men Sigrid superglad
Siggan vägrade kliva av och sken som en sol. 
Så en stund i hönshuset med en katt som inte fick följa med och trängde in huvudet i hönsnätet. Han fick hålla på ett tag för att komma loss. 

Nu ska jag sluta rapportera denna dag på eländig telefon som ger artrostumme.


Just det. Städade med. Och sorterade.
Det gick sådär.
Tvättar med. Har sån där begynnande PMS-städmani. Storstädade bilen med, diskade mattor, dammsög bagage. Ja herregu.


God nattHästmåndag

 
Efter en väldigt seg helg där allt krävt en massa mental förberedelse har jag haft en rätt bra måndag. Började dagen med att vara aptrött, tillsammans med barnen som var extremt svårväckta och sedan trötta.
Smilla kommer alltid iväg (nåja. Om inte jag försovit mig) men det var på gränsen att hon skulle hinna få i sig någon frukost, så långsamt som det gick och så många gånger hon drog täcket över huvudet.
Det är så svårt att få igång någon annan då man är supertrött själv och bara vill stirra tomt rakt fram.
 
Sigrid sov längre men var ändå seg och lite gnällig då hon vaknat.
"Vill vaja hemma idag, och mysa i soffan mamma"
 
"Vill inte åka till dagis, vill vaja hemma häj, med dig!"
 
Tänk om man kunde det, bara vara hemma så fort de säger så. Men vi kompromissade i stället och var hemma länge. En flexmorgon kan man säga. Till slut var hon pigg och positiv och åkte med under glatt pladder. Väl framme gick hon in i sångringen med en förväntansfull glad min och jag kunde åka hem igen med skönare känsla.
 
Det var lite kris med Lasses hovar. Mkt långa baktår. Jag var på väg dagen innan, men med tre barn hemma var det inte så lätt. Första gången vägrade han komma in, sprang bara iväg i hagen. Sedan då jag ställt upp honom kom ett besök och då jag gick med besöket in i hallen smet han ur grimman på stallgången och pilade förbi bron ut i hagen och ställde sig och åt.
Jaja.
 
Men i går, så blev han skodd runt om! Yay!
Hade tänkt ta de långa bakhovarna bara. Men såg att han strulat loss ena trakten och fått snösulan under skon. Tog av den och insåg att hans trakter vuxit grymt snabbt och var i behov av verkning ändå. Tog den fram, sedan började jag med bak på samma sida. Det gick förvånansvärt bra och han var snäll. Vänster bak lite bökigare, förmodligen pga lite stelhet i ryggen.
Så sista fram var han lite dryg. Ryckte och slet. Men det visade sig vara kissnödighet för han ställde sig och kissade med en suck då han var klar och fått gå in.
Phu likssom.
 
Mitt rekord! har aldrig orkat ta honom runt om i en följd sådär. Yay!
Blev riktigt nöjd med själva formen o skoningen med. Några fula nitningar bak då jag är ovan vid sidokappor. Var även lite osäker på hur mkt man ska "ta bort" för kapporna. Så de inte klämmer ihop likssom. Men får se hur han känns med dessa hovar nu.
 
Åkte och behandlade en häst i grannbyn, sedan iväg för att hämta Siggan igen. Så hem och på med selen på Lasse. Passade på att köra en sväng med Siggan för hon älskar det! Jublade JAAAA köja hästen, jättefort!!
 
Han var snäll som vanligt. jag pulade ner Sigrid i "korgen" på vagnen, i stora fårfällen. Sedan spände jag för och hoppade upp och hon fick sitta i mitt knä. Han kändes mkt fin och pigg.
 
Väl hemma snabbt i med värmda rester, sedan iväg och hämta Smilla hos en kompis, Då vi kom hem tog jag en efterlängtad stund i soffan. Såg klart "Jills veranda" som jag försökt se i går kväll, men då datorn buffrade tog ett 58 minuterns program 1,5 timme och ändå kunde jag inte se slutet pga batteriet dog.
Jaja. Nu fick jag se det i teverummet, med ena ögat på alla barnens upptåg och påhitt.
 
Tyvärr lekte de bort kontakten till kycklingarnas värmetak så det var farligt tyst där i morse.
Men efter en kvart med ikopplat tak kom de ut och sträckte på sig, vid liv. Tur de har de två stora fluffiga dunbollarna till Brahmor som kan buffra värme åt de sm. 
Nu ska jag få upp Siggan, åka till dagis, vidare till långviksmon där bänken ska husera kunder hela dagen. Är lite stel, lite vag i huvudet sedan gårdagen men det ska nog gå. Känner mig ganska peppad för jobb ändå.
 
Har nog lite träningsvärk från snöskottning med. Skottade blötsnö och se vad som kom fram. Isbana!
 
 
Men blötsnö är jätteskoj, då kan man bygga djur i snö!
 
 
Som en snöponny. Sigge heter han.
 
 
"Kom nudå, stela tjuriga häst!"
 
 
Ser på utsikten tillsammans
 
 
Så bästa Bodbäckslasse efter en tur "Junt skogen" som Sigrid uppfattar det. Runt sjön brukar jag säga.
 
 
Så blev det en hel del kyckling-gos. De där stora är hjärtekrossande söta. Lugna, tafatta och underbara. Fluffbollar med uggleögon. Tror inte det finns sötare kycklingar!
 
 
 
Nej nu, tisdag var det. Bäst att öka farten.
 
 

Kvällsjobbet kvar


Det vill säga, ta sig ur den varma sängen där barnen sover tungt för att gå ut till hästarna. 
Känns sådär just i kväll. Är riktigt riktigt trött och matt. Nästan så det skulle kunna vara någon bacill som stör. Men HEPP.
Bara att gå ut. Hästarna vill antagligen gå in, men det får nog bli pellets i snön, täcke på Lasse som är utan samt vattenpåfyllnad!

Phu.


Lite fler picsNu ut med gammkroppen, halv tolv slår klockan.
Städdag

Fokus mot helg.
Nacken knarrar av de trötta musklerna runt halsen. Har provat det nya homeopatiska linimentet jag köpt och kanske det funkar. Har inte ont alls, men är lite yr och som sagt, det knarrar lite då jag vrider huvet.
 
I morgon lite mer massage, sedan hem och hämta vår extratjej som ska vara här i helgen, sedan köpa en massa snask och åke hem till sofforna. Planerar en ohyggligt lat kväll.
 
(Visst ser man fokuset i blicken där. -Soffa. Stillhet. Mat)
 
 
I dag var jag hemma, och siggan med. Vi har sotat panna, städat pannrum och burit in massor av ved. Så mockat stall, pysslat med kycklingar och städat uppe. Hann inte hela övervåningen dock. Pga Smillas kaotiska rum. Phu.
 
Nu ska jag ta itu med mitt, inte fullt lika kaotiska, men välfyllda rum. Penslar som ska tvättas, grejer som ska strykas, lagas, slängas, flyttas.
 
I morgon tror jag att jag ska köpa några målardukar, Känns som det var länge sedan jag målade en tavla. Ja det var en bra idé!
 
Håller mnu tummarna för att de fyra vaktelbebisar vi fått ska överleva. Den kritiska fjärde dagen brukar de kunna bli sköra. Tre är pigga och pilar runt som små duniga streck. De kan flyga som skjutna ut genom luckan då man öppnar så det gäller att hålla för. Den fjärde är knasig, svag i benen och kryper ideligen ner i springan intill värmetakets kant. Där kan jag hitta den upp och ner och måsta dra fram den. Synd, för det är väldigt fint tecknad och söt.
Hoppas den piggnar på sig! Det var den som kom sist ur ägget så den kanske är lite påverkad eller nått.
 
Nu städa mera!
 
Har ju proffessionell hjälp av bruden med "tjosmössan"
 
 
 

En sådan där dag

 
Alltså.
Jag brukar tycka om att planera, i alla fall ganska bra. För att slippa såna där situationer som många kallar "otur" eller "missflyt". För det mesta otur kan undvikas genom att veta hur saker funkar, vad som krävs för att de ska funka och lite tanke innan kan undvika oturen.
Men i dag var en sån där knasig dag där saker bara händer.
 
Först natten. Sigrid som sovit som en prinsessa länge väckte mig om och om igen. Inte ville hon komma över till mig i stora renbäddade sängen. Nej jag skulle ligga som en sill i hennes säng och vred jag mig bort tog hon sin lilla näve om min haka och morrade "Vrid dej HITÅT" och "Titta jakt fjam mamma".
Nåväl. Sov några timmar upphackat men kl sex vaknade hon och somnade inte om mer. Förrän jag var klar på morgonen och skulle klä på henne för att åka över till fadern och farmorn.
"Nu jag sova i soffan. Jätte-jättetjött är Tjigjid"
 
Jaja. Fick med henne utan problem och ilade iväg mot jobbet.
 
Sist jag körde bil utanför byn var mitt i natta. Och kvällen innan det hade jag bråttomt och tänkte att bensinen räcker. Så i morse började lampan lysa. Svängde in på macken där en man satt och häckade vid pumpen och en kille hängde slött vid andra sidan. Jag bara SKYNDA er nu gubbe o du där.
Men de bara satt kvar. Insåg att det var fel på pumpen. Åh.
"Vi väntar på dom där nere, i Norrkööping! Eller något sådant. Inte gick det att få en slurk bränsle från tankbilen en bit bort som väntade på att kunna fylla upp.
Jag skulle ju inte bara till jobbet en bra bit bort (utan mack) utan hem igen tillbaka till denna (då fungerande?) mack.
Fick ringa första kunden som lovade låna ut bränsle så jag kunde komma hem igen sedan.
 
Stressade in på stället jag masserar med bänk och handdukskasse och allt. Det var besynnerligt rent och tomt på möbler i salen utanför "mitt rum". Det visade sig att de tryckt in ALLA möbler. Bord, stolar, bänkar, hyllor, in dit jag skulle stå. Tänk skolsal plus konferensrum. Många grejer!
Fick ställa upp bänken ute i salen i stället.
 
Kunden kom men så även en man som knackade på. Han fortsatte med detta hela dagen, och en av kunderna sa att "Hrm, jag tycker den där killen är rätt obehaglig.."
Han frågade diffusa frågor, utan att få något sagt. Knackade och mumlade och frågade när jag var klar. Utan att ta till sig att dagen är fullbokad.
 
Jag slår av ljudet från telefonen då jag jobbar, men hör vibrationerna. och telefonen vibrerade hela jäkla dagen!
 
Någon hade hittat vår bortsprungna katt! (Yay) Men skrev anonymt så jag fick vara nyfiken en stund vart jag kunde hämta henne.
 
Skoltaxin hade inte vågat lämna Smilla som vi bestämt då ingen var hemma. Sigrids farmor kom strax efter men väntade nere vid vägen så de "åkte om varandra" och Smilla satt hemma själv nån halvtimme och ringde mig utan att komma fram. Således en lång rad missade samtal.
 
(Samtidigt ska man vara lugn, fokuserad och behandla/prata närvarande)
 
Så i min enda lilla paus på hela dagen, kom en man med vänliga ögon och krokig rygg och bad om hjälp. En asylsökande med inga pengar men riktigt ont. Jag sa ok, jag kan undersöka o se vad jag tror, för billigare peng. Det var sådär kan man säga. Om man jämför de vanliga kunden med ischias/ryggskott, "det gör så ont att jag inte kommer ur soffan", med den här mannens ischiassmärtor och känselbortfall i hela benet och förvridna rygg, så tja. Opererad flera ggr och som han sa själv
"It got worse when I was on the streets in Khatar"
Mm. Leva på gatan som flykting kan ju vara tufft utan trasig rygg.

Hoppas det kunde hjälpa lite dock. Han var lite mindre sned då jag grejat lite.
 
Får höra så många levnadsöden. Som man givetvis håller tyst om. I dag kom det sådana. Djupt skakande och tragiska, på olika sätt. Lite märkligt att stå och jobba, få ta del av trauman och svåra saker, sedan ändå säga Häjdå, hoppas det blir bättre nu!
Tänker nu på det så sjukt vanliga våldet mot kvinnor. Som förekommer aldeles för ofta där man kanske minst anar det. Och även om "alla vet" så är det oerhört svårt att komma ifrån.
 
Så kom ett gäng asylsökande som brukar använda just det rummet för det enda de kan roa sig med -bordtennis.
De hjälpte mig bära ut alla (nåja, nästan) möblerna från "mitt" rum och började spela. Då jag i godan ro behandlade en kund kom en kille in skrikande "Call, call, can you do ..och visade hjärt och lungräddning med händerna.
Jag bara, VAD HÄNDER HÄR?
 
En man låg till synes livlös på golvet med en hel grupp andra män som försåkte få liv i honom. Jag började fippla med telefonen i total förvirring och ringde RÖSTBREVLÅDAN i stället för akutnumret.
Precis då jag skulle komma fram på 112 sa de, nej nej, han är vaken, ingen fara!
Så efter tio minuter
RING RING och där låg han igen.
 
Jag ringer och ska precis komma fram då -Nej, ring inte, vi har en läkare här nu. En kirurg från Syrien, kände på pulsen på mannen, konstaterade förmodligen att jo, han lever och log mot mig.
 
Jag kände mig lite tveksam, spände ögonen i den leende läkaren och fick dem att lova säga till om mannen behövde något, så jag fick ringa efter hjälp.
Men inga fler avsvimningar..
 
Behandlade klart kunden och fick lov att låna bensin av henne innan jag skulle hem. Då jag kom ut till bilen blev jag stoppad av den skumme mannen, som ställer sig i vägen och börjar prata om att jag har magi i mina ögon, är jag gift? Får han prata mer?
 
Bara MENÅÅÅH sluta.
 
Jag suckade mest nej, nej, tack men nej tack och packade in alla grejor. Då jag startat bilen knackade han på rutan, visade sin telefon och öppnade dörren. -Får jag ditt nummer -NEJ! Hejdå och så åkte jag.
Ogillar sådant där skarpt. Han hade visst varit mkt efterhängsen på en kvinna som jobbar där i huset med.
 
Hände det något mer som jag glömt tro?
Jag hämtade katten, handlade mat, åkte hem, däckade en liten stund i soffan med jackan på och vaknade av att Smilla kom hem. Sedan tittade jag, hon och Jonas mamma på hur en vaktel kom ut ur sitt ägg.
 
Jag rensade huvudet genom att gå ut med Smilla och pyssla med djuren. Blev som ny, lugn och pigg och har nu tvättat alla handdukar inför morgondagens massage, diskat och ställt i ordning buren åt de nya pippifågel-bäbisarna och ska sova. Jo, i går satt jag uppe sent som tusan och ritade klart sista teckningarna till boken. Snart så, kommer den! Yay!
 
Hoppas att morgondagen i stan kommer vara luugn och fiiin. Utan krångel!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vårvinterväder

 
En ledig dag hemma.
Sol och vila för en lite trött kropp och sinne. Lågtryck kräver sitt, men då det klarnar och solen tittar fram släpper lite dåsighet och allt känns fint igen.
 
 
 

En lista

Lånad av Anna ritar
 

Hur såg du ut för prick ett år sedan?

 

 
Fast det är ljug. Min kamera har döpt bilder från 2013 till 2012 och jag har haft två datorkrascher, så jag har ingen jäkla aning om hur jag såg ut för exakt ett år sedan.
 

När vaknade du imorse?

Ungefär 09.00 av snöröjarens traktor, som i sin tur väckt kattungen som hoppade på mig och spann. Låg kvar ändå i någon timme pga att JAG KUNDE!

 

Vad var det första du tänkte när du vaknade?


"Vad händer här?"

Har du ringt någon idag, vem och vad sa ni?


Nej, men tagit emot ett samtal om bullbak och tända ljus.

Vilket humör är du på?


Fokuserat, ensamvarghumör. Lyssnar på musik och känner mig fysiskt trött men PÅ!

Har du ont någonstans?


Nope.

Ingenstans. Höger pekfingers DIP-led är lite stelt pga att jag inte kan fingersättningen och använder laptop med fingerskiva, blir en jäkla massa dutt med detta trötta finger.

Om du fick välja vad som helst att äta just nu, vad är du då sugen på?


Inte just nånting.
Gjorde just någon extremt ovanligt och öppnade en folköl. Öl är mättande så nu vill jag inte ha nått alls mer.

Vilken var den första hemsidan du gick in på på internet?


Ingen aning! Minns inte.

Vad ska du göra ikväll?


Det är redan kväll.

Jag har ridit, badat så länge att jag läste ut en hel pocket i supervarnmt vatten spå jag blev yr. Det var  "Martinakoden", skrattade högt och skrockande. Erik Haag påminner till stor del om någon jag levt med. Igenkänning på strumpor, hundar som äter saker, jakttidningar samt "har du sett mina.." Sedan har jag mailat, fakturerat, skissat, mailat skiss, flyttat katt från dator, lyssnat på musik, chattat på FB, surfat bloggar, ritat, lagt ut film på instagram och nu dricker jag folköl med katt på halva tagentbordet.

Vilken är den första låten du sätter på idag?


Inspirerad av "Jills veranda" spelade jag den fina "Color him father" med Linda Martell

Vad köpte du när du drog ditt kort senast?

 

Halm, reflexländtäcke på rea och kycklingvattenautomat på Granngården.

Vad gjorde du för exakt en vecka sedan, den här tidpunkten?

 

Försökte få barn att sova i min dubbelsäng, alternativt sov intill barn som nyss somnat i dubbelsäng.

Vad har du på dig idag?


Har gått ifrån sovT-shirt med långkalsonger och flanellskjorta plus ylletröja, till adidaslöparbrallor som har revärer och man känner sig som sporty spice, kombinerat med svart mjuk tunn bomullströja och stickad "fancy" grå tröja på det. Inte alls så genomtänkt outfit. Jo, jag red i fleanelltröjebyltet och rutiga ridbyxor plus vinterridstövlar, Tegerahandskar och öronlappsridhjälm med. Snyggt!

Och helgen då, hur blir det med den?


Rita klart barnbok, lägga tid på hästarna, städa huset i morgon, ha en tjej här som ska göra fotoreportage, så då måste jag lägga undan flanellen och långkalsongerna.

 

Slut redan??

Hittade en bild då jag sökte i hårddisken. Det här längtar jag efter. Att stå vid planteringsbordet med händerna i en jordsäck. Drömmen är ett stort växthus att odla massor av roliga saker i.

 

Då går jag och lägger mig.

Natti natti!

 

 


Full fräs

 
Jag red båda hästarna i dag och insåg. IGEN. Hur roligt och nödvändigt det är att få göra det regelbundet.
Men öschk man int´ så äre så.
 
Lasse var stark och pigg. Hoppsadel, reflextäcke som ett segel bakom och så galopp som en rem uppför backarna. han behöver dra ihop lillmagen nu. Få ihop sig undertill, då är galoppen bäst tycker jag nog. Kul är det med!
 
Nita var förbluffande mjuk! Ryggfiléerna dallrade då jag borstade av henne. Hon som brukar vara som en spännig brunstmärr innan hon värmt upp. Helt loss, men inte fullt ut bärig förståss, otrimmad som hon är.
Men hon sviktade, bjöd på framåt och var lätt att få i fin form.
 
Hon blev liite väl pigg på hemvägen. Det riktigt rök ur öronen på henne.

Längtar efter att få trimma dressyr då de är sådär självgående och lösgjorda i kroppen. Då är det som roligast och man kommer vidare med roliga svårare grejer!
 
 
Rund och lite bogskavd, men pigg och fin travhäst! Tumme upp på Lasse i dag!
(Har sytt om utetäcket som är för stort i halsen, liksom alla andra täcken. Man måste hålla på själv och ändra eländet jämt! Nu skaver det inte längre. )
 
 

En förmiddag i vilans tecken (var planen)

 
Den här veckan har innehållit massor av massage. Jag avslutade den med att behandla tre höga och stora hopphästar i stan i går eftermiddag. Efter att ha stått med armarna upp mot taket för att nå upp till dessa graciösa nackar började det surra lite i huvudet.
Men efter ett Maxmål, besök hos Iza med kaffe, Ipren och titt på obduktionsbilder (?!) så kändes det. Nja, inte direkt bättre. Att vara trött och lite frusen, sedan kolla på bilder av en häst som öppnas och kolla på ischiasnerver och höftkulor med artros blev lite av en yrselstartare. Men jag är ju så fascinerad av att få se hur det ser ut inuti. Har varit med och styckat älg en del och det är riktigt nyttigt. Att få se alla hinnor, muskelfästen, bendelar.
 
Hemfärden fem mil på snöiga mörka skogsvägar var riktigt jobbig. Jag fick stanna i Gottne och mobilsurfa en stund för att inte bli för less och trött.
Väl hemma efter en evighet så gav jag hästarna vatten, gjorde upp en eld och vinglade i säng. Men de två magnesiumkapslarna jag stoppat i mig hos Iza hade nog effekt för jag kände mig mer och mer avspänd och mjuk i kroppen och somnade som under narkos. Tio Nio åtta.... Gonatt bara,.
 
Vaknade vid nio av att han som skottar körde traktor på gården, och att kattungen spann i mitt ansikte. Hade planerat att ligga hur länge som helst i sängen men fick ett samtal om glömda ljus och fick rusa upp, kallstarta bilen (som jag väl mest gör jämt nu) och sladda iväg i snöyran. (De var inte tända)
 
Nu har jag gjort några fakturor, mailat lite och ska äta frukost. Eller lunch snarare
 
Planen är att innan jag sätter mig in i barnbokens nya skepnad och ändringar som gjorts utan att jag hunnit kolla ens, ska jag ta en uppiggande ridtur runt sjön. Det är högsta prio på det. Annars får jag abstinens!
 
God lördag på er!
 
 
 

RSS 2.0