Då världen krymper

 
Jag fick en julhälsning från USA. Från Nashville närmare bestämt. Det känns ganska fränt att någon man träffat i lilla lilla Kärrsjö i inre Norrland som man säger, bakom arslet på gud, rör sig i kretsar så långt långt härifrån. På alla plan. Men det är ju inte så långt bort egentligen, inte med tanke på hur snabbt bilder färdas genom över nätet, hur kontakter kan hållas trots avstånd, och hur människor av slump och ingivelser hamnar där de aldrig trodde sig kunna hamna.
 
De säger ju att man bara är tre steg iväg från kungen. Som exempel. Jag tänker då på någon mer ouppnåelig (för någon född 1980) som Patrick Swayze i Dirty Dancing.
Så sitter man vips på en altan i Kärrsjö och tar ett glas vin med någon som plötsligt säger, som min bästa vän Patrick alltid sa... Lite fränt ändå! :)
 
Här är Mr Martinez med en tydligen yberkänd designer. Fin kontrast med de lite trista kostymnissarna där bakom.
 
 
 

Awake

 
 
Har sovit till tolv i dag, sedan svettats lite över räkningar som nu är "dödade". Samt satt in alla verifikat hittills från 2013. Hade nästan alla i ordning men några måste kollas o paras ihop. Någonstans i våras slutade bankgirot skicka ut insättningsrapport i posten. Det var synd, för då fick jag ju så tydligt "med posten" veta att pengar kommit in. Nu måste jag in i internetsbanken och checka av om det kommit in nått och flera krångel-klick senare inse vem det var ifrån.
 
Något som är kvar är kräktråkiga milrapporter... Det blir ju några sådana, mil alltså.
 
Smilla som sovit hos J kom hem och vi har sett en film och nu varit ute 1,5 timme och städat åt hönsen, eldat o mockat. Hästarna kunde gå in bra nu för det har fäst frost i blankisen. Nita halkade inte till alls ens i uppförsbacken. *Snösnösnösnösnart??
 
Nu har jag hostat som en kol-sjuk en bra stund men det har lugnat sig. Har jag tur kan vi gå på nyårsmiddagen vi planerat.
 
Här är några decemberbilder från instagram. Där jag f.ö heter martakatarina
 
 
 
 
(Ett par bilder från mysmorgonen/efterfesten med musik och måla. Fantastiskt roligt!)
 
 
Så testunder med Smilla, som gillar Chai.
 
 
Så hur man kan känna sig en mörk influensadag i slutet av december.
 
 
Nu ska jag slöa bort resten av kvällen bara med min stora tös.
Den lilla får hålla sin far vaken! :)
 
 
 
 
 

Sjuker

 
Jag har inte hunnit slash orkat skriva ens en rad på hela julen. Jag har svaga minnen av en lilla julafton och en riktig julafton men de är lite grumliga just i detta nu.
 
Jag var i Sundsvall och firade in julen med mamma, pappa och gamla mormor. (Kan inte låta bli att känna igen henne i anmodern på Downton Abbey) Väldigt mysigt. Mormor berättade anekdoter från förr. Om hur karln tog julklappspengarna och drog till Stockholm med en ny portfölj och en flaska brännvin.
Men nästa jul, "då idioten var ute, då fick jag dammsugare, armband och morgonrock med volang!".
 
Jag kan inte låta bli att känna lite samhörighet. Kan själv minnas nån jul med ensam vådlig lång bilfärd i storm, med barn i bilen. Att komma hem till kallt hus, hästar som står ute och vill in, man som slocknat efter partaj hos grannen. Jaja. Inga allvarliga grejer, men med en avsaknad av den där julmysfriden man ju vill ha. (länge sedan nu, nästan glömt.) Och inser att den där verkliga friden hemma, där man litar på varann och bara har det bra faktiskt inte nånsin har funnits här. Förrän nu då, med bara jag och mina döttrar.
(Ja det är tankar som kan komma till en feberyr bloggare.)
 
På juldagen kom Sigrid till oss i Sundsvall och som efter lek och mat fick somna i mormor o morfars lyxsäng. Jag la henne, smög ner och fick skjuts till stan av mamma. Ett par ganska ytliga bekanta från förr hade visat sig sitta på Facebook och förfesta. Alltså i Sundsvall och tänkte sig gå ut. Så jag frågade vilket blir det, Invito eller Oscar? De hann aldrig svara så jag hoppade av i stan på vinst och förlust. Men vinst visade det sig! (Även om det kan ha lett till tidernas influensa med hosta inte utav denna värld.)
 
Jag som hade hoppats på att eventuellt hitta de ytliga bekanta fick en helkväll kan man säga.

Oscar hade en sjumilakö med brölande ungdomar i. (Ja, ungdomar!) Så jag gled förbi den och in på Invito, som inte ens hade kö. Jag hann dricka en halv öl i baren då de eftersökta kom in. Nästan direkt kom så en hel massa gamla bekanta och vänner. Hur kul är inte sånt!? Jag fick träffa så många både gamla och nya roliga och trevliga människor och var helt glad hela kvällen.
Speciellt en tjej, som visade sig ha samma "intressen" som jag. Men hon har lyckats hitta sitt torp "på landet" typ mitt inne i stan. Nästan i alla fall. På GÅNGAVSTÅND till stan. Jaja.
 
Då stället stängde hade hon sammankallat sina kompisar som hon presenterade som "Sundsvall finest" vilken säkert stämmer. De var musikproducenter och snälla och söta som socker i alla fall. Med dem hamnade jag på efterfest med proffessionella DJ´s och musiker i en ATELJÉ. Ni hör ju. Hur mycket bättre kan det bli?
 
Där satt vi, och drack vatten vid fyra-fem på morgonen, med ett DJ-bås som tog upp halva ateljen och ritade och målade med flytande tusch. Vi var en skön grupp. Musiker, en barnläkare, konstär, massör och jag vet inte alla.
 
Jag är i alla fall rätt nöjd med att jag tog mig ur soffan den kvällen.
 
Nu sitter jag så, mitt i natten med svetten formligen forsande efter de 800 mg Ipren jag tog. Kan knappt räkna bakåt vad det är för dag och när det var jul. Jonas kom hem från fjällresa och hämtade barnen i kväll thank god så jag har kunnat ömka mig i ensamhet. Har läst ut "Emma" frusit lite, sett Downton Abbey och till slut gav jag upp frosskampen. Efter de där tabletterna sprutar nu svetten så jag hade nog feber. Värst är hostan. Den kväver och river i lungorna så tärarna kommer.
Hoppas på att kunna sova och få klarare huvud i morgon, för som det är nu blir ingenting gjort. Ingenting. Jag får nästan lite ångest.
 
Och så längtar jag som en tok efter energi och SNÖ och tid att rida på hästarna. Kan inte få in Nita från hagen nu. Ville gråta i morse då hon halkade iväg så bakdelen gled runt den broddade framdelen. Jag fick ut henne med alla lemmar i behåll men jag måste få på skor bak. :(
 
 
Nej nu ska jag försöka somna medan tabletterna verkar. Blev som lite pigg då effekten kickade in.
Gonatt!
 
 
 
 
 

God jul


Julförberedelser

 
Vad jag kommer ikapp i huvudet då jag får bara en eller två nätter utan någon liten söt som ropar på mig. Det gamla vanliga dilemmat behöver lite tid men saknar dom samtidigt..
 
I dag sov jag till tio och har sedan haft tomteverkstad med paketinslagning innan jobb. Så har jag masserat fabriksarbetare och sedan fått middag hos mamma och pappa. (De är i byn ibland i sitt fritidshus två km härifrån)
Så vid niotiden kom jag därifrån och började jobba i köket.
 
Har nu gjort en spännande hittepå-cheescake som baseras på hjortronparfait men med färskost i och en botten som är glutenfri med nötter, choklad och russin.

Stekte samtidigt ett kilo julköttbullar och städade lite. Sitter nu och mular i mig ekologiska nachos och guacamole som om det vore mitt sista mål i livet innan det är dags att ta in hästarna och sova. Klockan är halv ett så det borde väl vara dags nu.
 
I morgon slutar min fina åttaåring skolan för jullov och jag ska åka dit och lyssna på sångavslutningen.
 
Här är lite julstämningsfoton.
Smilla har redan hunnit käka upp den lilla med randig tröja och Sigrid har brutit av taklampan på huset.
 
 
Nu dags att sova lite, god natt!
 
 
 

Tom i huvet

 
Jag kom just hem från staden. I morse lämnade jag lilla Sigrid till pappan och åkte för att behandla två hästar och en man. Efter det så blev det julhandling för allt vad tygen höll. Hem kom jag men närapå full bil. Kan bero lite på att den var halvfull då jag åkte pga massagebänk och elektroterapiväskan, men ändå.
 
Har handlat mat, julgransfot (har haft två men VART???) kattsand i massor, julgodis och en massa annat. Tycker det är så himla svårt ibland, det där med julklappar. Kan gå runt i butiker och känna bara ett stort missnöje med alla grejer jag ser. Så ibland springer jag på såna riktiga "vill hagrejor" men jag måste ju foka på vad de som ska få grejerna vill ha.
 
Sigrid ska få en grej som kommer väsnas nånting alldeles hemskt. Men hon kommer älska den! :)
 
Nu piper öronen, nacken värker och trigiminusnerven trycker ut ögonen som det känns. Så kan det gå då man ignorerar feber och städar en hel dag, för att sedan jobba och bära kassar.
Men det sista jag gjorde var att få mig en dos B12 så snart kickar nog den där överväxeln in.
 
Nu står det mellan att
 
1: Bära in två kubik ved + mocka + kanske rida en sväng eller springa lite (Då jag ju kan pga att jag är barnfri)
2: Packa upp varor, göra guacamole av avocadoarna som kommer bli dåliga och äta framför ett par avsnitt av homeland.
 
Kanske jag uppdaterar snart vilket alternativ det blev.
Nu ska jag i alla fall elda. För annars får jag sitta under en filt och sura i kylan.
 
Tror btw att den här herrn saknar mig. Han gnäggar och frågar varför jag aldrig har tid med honom nu.
 
 
Men nu var det veden. Veden veden.
 
 
 

God afton alla, hörs snart igen!
 
 
 

Ikapp tack vare tabletter

 
Hej hej hemskt mycket hej!
 
Har varit så kopiöst jäkla trött ett tag. Lite från och till men mest till. Så i dag blev jag less på det. så jag tog en tablett kortison, 2,5 mg. (Siggan fick typ 45 mg då hon hade hostan) Vad händer, jo energin strömmar till, frossan minskar tankarna flyter på snabbt och jag blir normal igen.
 
Bara att inse att jag ibland får för låg kortisolproduktion. Kanske på grund av kylan, på grund av mörkret eller vad tusan som helst. Men så länge som jag inte lyckas lista ut varför kanske jag får ta en tablett då och då. Jag lär nog ta en i morgon bitti med, för jag ska åka till Umeå och behandla lite hästar.
 
Sedan sist har vaktelbebisarna vuxit upp och flyttat ut i lagården. I deras ställe kom fyra bedårande Seramor som nu bor och väsnas i köket. De är så jäkla gulliga att jag måste gå dit och duttinutta med dem och ge vatten med en fem ml´s spruta i stället för att låta dem lära sig dricka själv ur automaten... De var så sjukt gulliga då de var nykläckta och satt med sina "stora" rumpor på bakhasorna inne i kläckaren och såg sig yrvaket omkring.
 
Är visst lite hooked på det här med fåglar nu..
 
Vaktlarna är skitroliga att titta på. Härom dagen skulle jag bara mata hönsen. Men blev sittande kanske 20 minuter och bara tittade. Hade hällt ut en hink med råspån (finkornigt spån) på golvet och de sprang dit och kastade ner sig, sprätte upp spån under vingarna och knorrade lyckligt. De simmade och rullade runt i spånet tills jag puttade in dem igen och stängde. Nu har de en spånhög inne i sin bur att förlusta sig i.
 
De nya små dunbollarna:
 
 
De sägs vara så svåra att kläcka fram men hönan la fem ägg med ganska många dagars mellanrum. Jag samlade dem och hade i köket sedan la jag de fem i kläckaren. Och fram kommer fyra stycken! Coolt!
 
Så upptjackad av kortisonet gick jag så ut i skogen, sågade ner fyra små granar och släpade hem. En fick bli utegran.
 
 
Så tog jag med Smilla och hennes vän ut på tur men Lasse. Han blev glad över uppmärksamheten och motionen och stegade fram som en vinnare med långa starka kliv. Han till och med piskade lite med svansen i början av sina favoritbackar och ville öka. Gullehästen. Hoppas få ha sådan här energi och få snö framöver så hästarna får komma igång igen.
 
 

Nu ska vi packa för en tur till Umeå med övernattning.
Hej svejs hörs snart!!
 
 

Det är lite svårare

 
Att skriva blogginlägg då det;
 
* Är vinter och mörkt
* Man är trött som en gnu
* Man är ensamstående
* Man har kvällspigga barn
* Man har småkrassliga barn
* Då man har mycket att göra
* Då man siktar på att bli mästaren av multitasking.
 
Men snart så kanske.
 
 
 
 

Trött igen en stund

 
I går och förrgår måste varit nån slags hormonkris-dagar för shit vad trött jag var! Mjölksyra i varje fiber, yr och förvirrad. Jag somnade med Sigrid som var förkyld och hemma och sov i koma i en och en halv timme på dagen. Hörde inte ens att Smilla kom hem.
 
Men nu på morgonen känns det bättre. Måste få i mig en B12-spruta snarast för jag skulle tagit en för en vecka sedan. Utan B12 verkar alla hormoner börja spöka lite hur som och magen blir sämre osv. Inte så farligt men är man van att ligga på topp så... :p
 
I går em fick jag ett nytt manus att jobba med, och är ganska så peppad på att börja bygga upp en ny värld av karaktärer och bilder. Så nu behövs all mental energi och så även fysisk för att få till det.
 
Hästarna står i sin hage nästan helt utan aktivering. Det finns inte tid! Det är svinhalt och hårt igen och mörkret lägger sig runt tvåtiden.
Oerhört svårt att komma ut och rida ensam som jag är. Då barnen är borta måste jag passa på att jobba ikapp det jag inte orkar/hinner då de är hemma. Vi bakar hellre pepparkakshus och badar eller ritar då..
 
I dag ska jag jobba med massage, i morgon lite massage sedan förbereda för att vara borta ett par dagar. I kväll ska en tjej i byn komma och se vart vi har alla djur. Hon ska kolla till dom då jag och Smilla är i Sundsvall och de är ju några stycken.
Småttisarna ska få flytta ut i hönshuset. Men då dog värmelampan olägligt för någon vecka sedan och det känns dyrt att köra fjorton mil för en lampa.. Så jag får låna en över helgen i stället! Så blir det till att få ut ny bal i hagen då den de har kollapsat och inte är så mycket kvar av. Vet inte hur riktigt. Min bil är ingen terränggående sak direkt. Kanske tar Lasse och drar? Men han är som inte i "working mode" nu utan har bara stått och vilat nån vecka. Kan inte ha Sigrid med då heller pga skaderisk.
Sedan rengöra och koppla in thermobaren så de har vatten trots kyla, även om de brukar rata den då Nita bajsat i den en gång för mycket... Så se till att marsvinen har hö redo och katterna har rena lådor osv osv. Jobbigt att resa bort!

De är gulliga de där små grisarna. Sigrid kan hålla i dem men hon är lite för stark i nävarna. Då djuren vill iväg eller rör sig nyper hon bara åt. jag får vakta ideligen. Phu!
 
Ibland öppnar hon kycklingburen, fångar (hur??) en minimal kyckling och plattar till den mellan handflatorna och pussar den på huvudet. Det ser aningens livsfarligt ut för de små! Jag får skynda dit och bända upp småfingrarna och säga åt henne att släppa. Då sätter hon målmedvetet in den igen i buren och säger nöjt -Sådäja, tlyttlingen hemma ijen! Bäja meja, en till!! (Sådärja, kycklingen hemma igen, bära mera, en till?)
 
Nej nu ska jag försöka städa lite tror jag. Och se om Sigrid är frisk eller förkyld i dag. Hon var halvdålig i går. Lite gnäll, en del snor men pigg som attan och rastlös.
 
Blir liite sugen på att resa till solen då jag ser folk lägga ut resebilder på fb. Men samtidigt känns det mest ångest att lämna allt. jag får nog vänta tills jag blir gammal och ligga på en strand då. Tänker ibland på saker man skulle kunna göra, men jag inte vill göra nu då mina hästar ännu finns där och barnen är små. Men då hästarna blivit gamla och barnen stora, då skaffar jag säkert bara en ny ung häst och så är den möjligheten till frihet borta! :)
 
 
 
 

Pepparkakshuset

 
Snabbt som attan gjorde vi det här i eftermiddag. Snabba som blixten för att inte små tvååringsfingrar skulle hinna sabba allt. Om vi haft mer andrum kunde det ha blivit rakare, med snyggare dekor. Men jag är rätt nöjd ändå! och vi gjorde´t!
Advent är häääär! (Präktighetsprincipen)
 
 
Sigrid "ville tissa dasset" och smilla äta upp allt omedelbart. Nej nej nej, inte förrän det är gammalt, dammigt och torrt sa jag. Så är reglerna!
 
 
 

En lista

Snodd från Monstermalla
 
Hur många nycklar finns det på din nyckelknippa?
Har ingen nyckelknippa. Har två husnycklar och en bilnyckel. Husnyckeln ligger ofta i nån sko nånstans.
 
Vilken svordom använder du mest?
Helvetesjävlaskit och om INGEN är i närheten och det gått riktigt jävla på tok fräser jag "fitta"
 
Vilken tid är din väckarklocka inställd på?
06.45 om Smilla ska med skoltaxin (oftast) annars får Siggan skaka liv i mig.
 
Skulle du hellre ta bilden än vara med på bilden?
Hellre vara med på för jag har alltid varit den som tar bilden. Är inte med i familjealbumen (som jag satt ihop) över huvud taget. Vore trevligt att bli fotad lite.


Vilken var den senaste filmen du såg? 
"The counselor" Skum film gjord av gamla gubbar. Det märktes...


Om du vann på lotto, vad är det första du skulle köpa?
Fyrhjulsdriven bil och kanske material till en ateljé.


Har någon någonsin kallat dig lat? 
Ja. Och jag blev djupt kränkt. Tänker på det lite väl ofta.


Vilken CD ligger i din CD-spelare just nu?

Har en på jobbet. Samma "Pan-flute emotions" som jag alltid haft vid massagebänken.

Har någon berättat en hemlighet för dig den här veckan?
Njä, tror inte det. Sigrid viskade något obegripligt och såg lurig ut, det var nog en hemlis!


När var senast någon stötte på dig?
Sist jag var på krogen tror jag nog.

Vad åt du till middag?
Vegetarisk taco-dinner.


Vem var den sista som ringde dig?
En kvinna som ville ha elva Hallonbåtsracet!


Tror du folk pratar bakom ryggen om dig?
Det gör dom säkert. Eller inte bakom ryggen, men som folk i allmänhet alltid pratar om andra så varför inte om mig ibland?


Är du blyg inför det motsatta könet?
Njä, ids inte vara så blyg längre.

Vilken film kan du alla replikerna till?
Ingen.


Äger du några band-t-shirts? 
Nej, knappt någon T-shirt alls.


När flög du senast?
2009

Läser du för skojs skull?
Ja, om det inte är för att lära mig något.Har du gråtit offentligt?
Japp. I teve för ett antal människor skulle jag tro.


Försöker du alltid lära dig nya saker?
Ja, avskyr att inte begripa hur grejer fungerar. Men vissa saker blir jag yr av att tänka på att lära mig.

Har du någonsin dejtat någon av en annan ras? 
Ras? Konstig formulering. Jag har dejtat en islänning, ett gäng norrlänningar och det är väl det.

Har du en blogg?
Sist jag kollade så ja.

Vilket personlighetsdrag är ett måste hos en partner?
Efter senare års sorger och bedrövelser så att klara av att ge och ta emot kärlek står som nummer ett.

När sov du senast på golvet?
Jag sover inte på golv. Inte ens soffor, nästan i alla fall.

Vilken är din favoritdrink?

Öl.

Gillar du din boendesituation?
Ja. Den är oersättlig.


Äter du frukost dagligen?
Ja, som en Hobbit. flera gånger om helst.


Är dina dagar fullbokade och stressiga?
Ja, för det mesta blir de det så fort jag klivit upp. Fast det beror på vad man kallar bokat.


Hur gammal blir du nästa födelsedag?
34


Tror du på liv på andra planeter?

Det ska vara långt bort isåfall.

Vem var den sista personen som gjorde dig arg? 
Nyhetsuppläsaren i eftermiddag. Men mest sorgsen.

Vad var det senaste du åt?
Polarkaka as I speak


Kommer du bäst överens med personer av samma kön eller motsatta?
Faktiskt det motsatta. Om de låter bli att tänka att det finns något slags romantik i det hela. Hade många fina samtal med män 80+ då jag jobbade i hemtjänsten.

Hur valde dina föräldrar ditt namn? 
Efter en gammal faster och en flicka i en pjäs som mamma var med i.


Gillar du senap?
Nej.


Vad säger du till dig själv när allt känns svårt?
Men VARFÖR?????? Och så kommer jag på ett varför och det svåra rinner av.


Sover du på sida, mage eller rygg?
Om inte Sigrid lindat in mig i sina tjocka små ben, trasslat in sig i mitt hår, kört knäna i min midja och storasystern inte ligger tvärs över sängen så på mage.


Vilken karaktär från en film påminner mest om dig själv?
Någon förvirrad typ.

Tycker du om att krama folk?
Nä, gör det mest för att seden säger... Men om jag är kär så jatack!


Skulle du säga att du är trendig?
Nej inte ett dugg!


Tycker du att du är attraktiv?
Om jag lägger manken lite till så ja. Just nu; inte så värst.


Vad är du allergisk mot?
Vissa personlighetsdrag.


Får du dåligt samvete efter du ätit kött?
Ibland. Om jag käkat korv eller kyckling så... Älg går bättre.
 
 

Tekniken...

 
Tänkte uppdatera hemsidan och datorisera nu på förmiddagen men har hakat upp mig på en bild som vägrar gå att använda. Ogiltigt format. Suck. Måste visst scanna om och redigera igen för att få den att vilja fastna i cyberspace.
 
En liten bild från julmarknaden kommer här i alla fall!
Någon mer som vill köpa bok så har jag böcker kvar hemma samt att de går att beställa på Idus hemsida och Adlibris, Bokus osv.
 
Hej svejs, nu massage!
 
 
 
Hästen och släden finns det några ex kvar med.
Det var den jag ville få in i webbshopen men den vill INTE fungera. Suck.
 
 
 
 

RSS 2.0