Armarna växer!

Alltså.. jag börjar känna mig stark! Armstark.
Jag har jobbat så mycket med vårpysslet hemma och som lök på laxen haft tiokilosbebisen på armen mest hela tiden. Det verkar ge resultat!
Jag har inte haft ett dugg ont i kroppen efter graviditet och allt, har mått kanon och kanske tack vare superfokus på hållningen och att lyfta på bra sätt blir jag bara starkare, inte sliten.

Nu i dag fixade jag till jorden på framsidan (tidigare världens buckligaste gräsmatta) som Jonas kört dit med traktorn. Tung fuktig jord med en massa skrot i som pinnar och klumpar. Jag har krattat ut högarna så jämt jag kunnat med järnkrattan och nu tog jag sista rycket och slätade till ytan och sådde.
Det känns så himla skönt, att ta i och tänka, det här orkar jag väl inte, och så är det bara att ta i mer och göra det jag tänkt, utan att det tar stopp!
Lite maktkänsla nästan! Mysko.

Samma sak med att kliva upp och ner i märkliga lägen, fullastad med barn och grejer. Jag tänker nu kommer jag inte orka, och bara gör. Sjukt skönt och det känns som vardagsträningen är nog såhär på våren med all grävning, bärning, skottning och annat!
Behövs det gym då man en gård med obegränsat med jobb?

Men det skulle ju inte skada med fler promenader, för andning och allmän ork, det är klart. Men oj vad trist det är att gå ensam, det gör jag bara inte!
Mittiveckan

Onsdag har vi, men min hjärna ligger före. Jag har helg nu men det sägs att det är två dagar kvar...

I dag har jag jobbat på att knäcka kroppen. Började med att verka hovar och skulle sko, men skorna var för stora. Måste köpa nya eller vänta på att hovarna växer till sig.
Sedan plockade jag sten, så innihelsickes mycket sten, och fort gick det! Jag motiverade mig med att få provlongera en häst på ridbanan sedan.

Det gjorde jag, men Lusen är halt vä fram. Hans dåliga hov, där han får mest ont om det blir fångkänning. Så han får vila och kurera fot. Förmodligen är det inte värre än förr om åren då han fått samma symptom, men nu, barfota med ingen hov kvar att tala om blir det såklart ajaj på stenarna.

Så det blev Nita som fick träna på sandbanan. Longerade i trav, tänkte jag, men hon ville galoppera. Hon väntade på signal och fattade galopp fint och lugnt, men sedan lyssnade hon inte mer på signal. Hon ville rulla på i galopp i massor av varv. Som att det fanns lite träningsbastinens i kroppen på henne.
Ibland får jag känslan att det är lite välgörande för en häst med ridbanejobb på volt. Som att de kommer in i kroppen, lugnar sig, kommer i fas liksom.
Iaf mina, de gillar båda två att jobba på volt. Det syns, märks och verkar utvecklande på fysiken. Men det ska vara vältajmat och dynamiskt jobb, inte lutande spring såklart!

Sedan plockade jag mer sten, krattade som en tok, tills det brände i ryggen och axlarna. Sedan gick jag in, åt, tog ett bad och däckade lite.

Jag och jonas har bestämt oss för att börja med projekt vänja Siggan vid att vara utan mamma korta stunder. Hon säger att det är livsfarligt, men vi tänkte visa att det går alldeles utmärkt! Så den här mamman får lite "egentid" och pappan får lite mer Siggantid, utan att hon desperat kämpar sig tillbaka i min famn.

Hon är det mest mammiga jag träffat, men är mer öppen och trygg nu än för någon månad sedan. Hon kan äta välling och äter mat med god aptit, så nu är det nog mest en vana det här, att inte vilja prova att bli tröstad och omhändertagen av någon annan än mig.
Teorin so far är att då hon inte tar napp eller har annat tröstmedel som hon kan ta med till en annan famn, så tror hon att det bara är jag som kan trösta henne.

Det hon gör för att lugna sig och komma till ro, är förutom amningen att nypas! Jag är helt fläckig av små blåmärken och en kvinna jag masserade i veckan sa att hennes dotter varit likadan! Tog inte napp, och nyptes som tusan! De rullar huden mellan naglarna, nyps och drar lite. Shwinigt ont kan det göra! Men omöjligt att få dem att sluta.
Barn verkar komma i helt olika men ibland liknande modeller alltså!

Om hon säger att det är för tidigt får vi väl vänta.

Nu sover alla utom jag, kanske ska försöka sätta in på det där sömnkontot de pratar om.

Gonatt!!
Målat
kameran dog under helgen så resten av bilderna finns i mobilen. och mobilbilder är ju rätt boring.. Får ta nya på resten av målningarna.
Fantastiskt roligt var det i alla fall, att ha en hel helg bara för att måla!
Det händer ju aldrig annars.Sjuukt nöjd!
Och vad kostade det här kalaset då??

Jo sexti spänn. Klart och betart, nu är det sommar!


Kursdagar!

I helgen har jag klivit upp tidigt, matat djur, packat saker och kört nån timme för att måla. Det har varit riktigt fint och bra. Allt har flutit på så väl att det känts "menat" att åka och vara med.
Sigrid har varit vaken i bilen och slocknat på plats, så jag har haft maximal tid att måla ostärt. Och då hon vaknat har hon varit nöjd mest hela tiden och lekt med saker och hängt med på höften.

Nu ska jag grilla och äta så det får vänta med att rulla upp alla dukar jag målat. Det blev en produktiv helg och det känns som en liten propp dragits ut för årets kreativtet! :)

Nu mat!


Kärrsjö i mitt hjärtaa!!

Jag googlade min kära by och hittade det här utdraget ur en bok om Björna socken.

Kärrsjö by!

Här står det om hur byn började brukas och bebyggas och det känns lite sällsamt, att se alla gamla anfäder radas upp och byn beskrivas från den första början.
Att den är socknens bästa odlingsmarker är ju klart, och vackraste byn också. Såklart! Det tycker jag som helt partisk bondromantiker med rötterna i den här lilla byn.
Även om jag är född och uppvuxen i Sönnsvall så har jag alltid känt det som den här byn var mer hemma på något vis ändå.

Här är bilder på Jonas och Magdalena, som är farfars farfar/farmor om jag inte misstar mig. Min farfar hette Jonas, min farmor heter Magda och faster Magdalena. Det är som att förfäderna kommer närmre i och med att namnen kommer igen hela tiden.

Sigrid fanns långt där bak med, det är roligt!
Målerihelg

I morgon ska jag och Siggan packa med oss målargrejor och vagn och filt och leksaker och säkert tusen saker till för att åka på målarkurs. Då Bäban inte är av den accepterande sortens barn som går med på att vara med någon annan så får hon åka med.
Jag hoppas hon tycker det är lika okej att kolla på mamma som målar som det är att kolla på mamma som bygger hage, krattar gräsmatta, mockar stall etc. Hon är riktigt lugn i vagnen om hon har någon leksak och det finns något att kika på.

Jag behöver en inspirationskick med målandet. Nu är det tusen andra saker som stjäl uppmärksamheten och även om tiden förmodligen kommer vara knapp framöver med så är det större chans att det blir något målat om jag får nya idéer och lite målarlust.
Kursen handlar som jag försåttt det mycket om hur man kommer i kontakt med det man egentligen vill få ut, alltså kommer förbi de invanda mänstren och de motiv man lätt hänfaller åt.

Jag brukar försöka spräcka låsta beteenden och använda färger jag egentligen inte "gillar" för att vidga vyerna, men det kan aldrig skada med fler sätt att komma runt problemet med låst kreativitet och tråkig bekvämlighetszon.

Om det släpper med målarlusten så har jag ju bagarstugan som ju är min sommarateljé då vi inte bakar bröd och pizza. Den skulle nog vilja bli använd lite mer tror jag!

Nu ska jag gå ut och ta in hästarna som står solstinna i övre delen av hagen. Och kolla till hönsen, ge pyttisarna lite kvällsris och stå kvar en stund och se hur de pilar runt bland de större kycklingarna, som är tio gånger så stora nu. Mamma svart är inte orolig alls, de går om varann och verkar vara snälla med varann.

Så här stor är den vita kycklingen som ser ut som en tupp.

Dunbollarna
Rätt fula bilder, det är assvårt att fota så små kvicka saker i ett mörkt hönshus. Men alltså, vad gullia dom är!!
Man blir ju mjuk i hjärtat och vi springer dit med kokt ris, ägg, plockat spätt gräs och bara sitter där och tittar på de små.
Fem stycken blev det! Trots att jag la dit "gammägg" som vi glömt i hyllan en vecka. Fem kycklisar av sju ägg totalt, det tycker jag är bra gjort av Mamma svart!

Hon kurrar och knorrar. Jag förstår vad uttryck som "kom alla mina små kycklingar" och "hönsmamma" kommer av. Hon visar, pekar med näbben, kurrar och krafsar så de ska lära sig söka mat.
Gullit alltså!


Sommarfeeling..

..och röda axlar har jag nu.
I morse tog jag Siggan i vagn och stängde in ett bete. Lite jobbigare än det vanliga jobbiga kan man säga. Fulla famnen med hagstolp, tång i bakfickan och så barnvagnen som ska dras med så bäban ser vad jag gör.
Det tog rätt lång tid, men nu har de ett rätt stort bete att vänja in sig på. det är läskigt att släppa Lasse på gröngräset nu efter den kalla våren, men nu har ju värmen kommit och gräset blir nog lite mindre fruktanrikt.
Det växer mest maskrosor där med, och de ska ju vara bra medicin för trötta hästhovar! Han är halt vä framhov, antingen är det så jäkligt som fångsymptom, men lika gärna eller troligt är överbelastning då hovarna har noll hovvägg och är hårt verkade för att få ner trakten. Han trasade sönder dem då han rymde en dag och körde rally på vägen oskodd.

Nu haltar han då han kliver på småsten men travar rent på gräset i hagen. Håller tummarna för att han klarar sig från fång!

Snart dör datorn, adaptern dog i eldebacklet och jag har inte fått tag i en ny som passar.
Underbara dagar, jag suger åt mig av härligheten så mycket det går!!Lycka!

...kan vara att efter att ha slitit hela eftermiddagen med att skotta ut berg av dammigt hönshusströ, högtryckstvätta inredning och spåna upp, få se minst två nykläckta kycklingbebisar kika fram under Mamma svart! Det var många ägg så det kan vara fler.

Smilla är galet glad, jag ojar och pratar med bebisröst.
Nu står ett ägg på spisen för att bjuda de nyfödda på lite kickstartmat.

Hörs! Här ska tittas på kycklingar!

: DTisdag och vardag.

I går var det helg, för skolan var stängd för studiodag, som Smilla säger. Så då känns det ledigt och fritt, utan taxi att passa på morgonen. Men i dag var det vardag och upp kvart i sju igen.

I natt har jag trängts med två tjejor i sängen, det blir dåligt med sova då så nu kom reaktionen på sömnbrist -blåsor på tungan. Men positivt är väl att det borde betyda att jag inte lider av sömnbrist annars!

I dag har jag jobbat lite. I mitt "gamla" massagerum borta i byn hos den stora hjälporganisationen. Några anställda där ville börja få behandlingar igen så jag testade. Lagomt till deras förmiddagsfika åkte jag och Siggan dit med handdukar, bänk och massagekräm.
Vi pratade lite i fikarummet, sedan fick hon somna i vagnen som jag ställde nedanför fönstret. Tre behandlingar hann jag medan hon sov.
Känns bra, att smyga igång lite med masserandet också.

Nu har vi ätit lunch och väntar hem storasystern. Kanske vi storstädar åt hönsen, jo det gör vi nog!
Spänning i vardagen.

I helgen blev det lite hett om öronen kan man säga.
På lördagen gick jag ut med Smilla och hennes kompis som sovit över. Innan vi gick ut startade jag tvätt och diskmaskin. Efter några timmar gick vi in med planen att göra pannkakor till lunch.
Jag vred på spisen, hann tänka att spislampan lyste svagt då det tjoffade till och blev märklig stämning.
Huvudsäkringen hade gått, samt de två för diskmaskin och uttag i kök och hall.

En lång historia, med försök att utröna vad tusan som fick huvudsäkringen att lösa ut oavsett hur mkt jag drog ur, senare ringde jag Jonas.
Han kom hem efter en stund och började mäta el. Då hade jag dragit ut typ allt som satt i vägguttag i hela nedervåningen.
Vi blev inte klokare, speciellt inte då han mätte upp bakspänning i elskåpet.

Innan han kom hade det börjat ryka i badrummet, lamporna lyste så det blev total whiteout i hela köket och oljeelementet glödde på max plötsligt och jag slog av allt fort som fan.

Då bästa grannen som är elektriker kom för att felsöka (kändes fortfarande som om vi bara missat en säkring nånstans..) klarnade det lite. Ingående el i skåpet hade glappat och bränt och hållt på i skåpet, tills det gått iväg 400 volt på nollan och ut i alla eluttag.

Resultatet av det blev uppeldad elektronik på

*diskmaskin
*tvättmaskin
*kyl
*frys
*adaptrar
*avfuktare
*DVD
*nätkablar
*åskskydd

Under tiden vi fortfarande gick på tå och funderade på hur mycket som var trasigt provade jag spisen.
Jag vred på tolvan och poff, tändes taklamporna i köket. Vred av spisen och lamporna släcktes.
Då ringde jag elektrikern igen, bara för att den här gången ha en huvudsäkring sönder, tack vare att vi provat koppla in en trasig grej innan han åkt.

Det är ju sjukt läskigt att sticka in en kontakt i uttaget och vänta sig en smäll och att säkringen går. Jag gjorde det med alla saker jag dragit ut, och högsta smällen blev av diskmaskinen...

Såatte, nu har vi suttit och ringt och jämfört priser på komplett ny maskinpark här. Kul jul!
All frysmat är fraktad till Remmarn och kylvarorna står på altanen. Tack och lov för kylskåpstemperaturen ute...

Nu ska jag ut och nosa på en häst innan jag sover. Trött som en gnu blev jag efter den här helgen!

Gonatt alla!

(Min dator har nu trasig nätkabel, så jag lånas Jonas som bara har den här bilden som är min i sig.
Men kor är ju snälla!)Fredagstema..?

Att veckorna går fort tydliggörs av torsdagstemat. Jag hann inte med alls den här gången (också).

I morse insåg jag att det var fredag och att jag missat att rita till veckans torsdagstema, men nyss kände jag behovet av att sitta stilla på rumpan och rita, så här kommer en teckning på temat  -NattenI den här bilden ryms en del av alla grejer jag ilar runt och gör varje kväll, och innan ögonlocken går igen är det ofta natt.


Morgon på gården.

Tidigt tidigt klev jonas upp och tog emot anställda som skulle ha ditten och lämna datten, sedan kom hans syster som jobbar i företaget så då jag väckts av bäban kunde vi ha "frukostmöte".
Det vill säga blåsa varmluft i magen på Sigrid, dricka kaffe, diskutera dumma kommentarer på andras fejsbook och lösa dagens logistik.

Jag är bara åhörare för min logistik innebär att göra precis vad jag känner för med ungarna. Smilla väntar hit en kompis, Sigrid hänger med mig vad jag än må vilja göra och mina föräldrar är i byn.
Dagen ligger öppen och det är så himla skönt att börja så.

Hästarna behöver skos och ett golv dammsugas, men annars är det ingen strid på kniven om något alls!

Storasystern sover hårt än och jag har duckit te.
Nyss tog jag på Sigrid en mössa och kofta och bar ut henne i stallet. Med en höbal i ena näven och henne i den andra gick vi och sa god morgon till den fina svarta och den fina vita som hummade ett "god morgon" till svar.

Sedan satt vi i dörren till hönshuset och kastade in bröd till fåglarna. Sigrid med ett höstrå som hon fått tag i då hon satt på ett hästtäcke i stallgången i mungipan, och som hon världsvant tuggade på medan vi tittade på kycklingarna som vigt skuttade fram för att ta de goaste bitarna framför de långsamma gamla hönorna.
Kråkan gillar oss, hen har blivit helt tam av att bo inne i huset sina första veckor och kommer fram och kurrar kärvänligt. Den kycklingen/unghönset kan man ta upp i famnen och stryka över fjädrarna och den bara myser och knorrar försiktigt.

Vi gick sakta tillbaka in över den fuktiga gårdsplanen och tittade på diset över berget och jag fick en liten lyckorusning, det är förbaskat fint att få bo här!


Stornjutardag.

En riktigt fin dag har vi haft!
Efter att ha grävt sönder och krattat ut den stora högen med grässvål (som nu multnat och mjuknat..) som legat intill lekstugan sedan den byggdes var det torrt i strupen kan man säga. Jag kände mig som en riktig worker, svettig och med jord mest överallt.
Så det blev saftkalas med tjejorna på altanen! Smilla dukade upp med kolakakor och chokladbollar som vi gjorde i går.

Det är så fint och roligt och härligt, att få trivas så bra, ha det så kul och så samtidigt ha mina två mysproppar med mig! Snacka om att integrera sina nöjen i vardagen.
Att de redan, trots att Siggan är så liten, har så kul med varandra förväntade jag mig inte, men är otroligt glad över!

Här är storasyster som vill hjälpa lilla att gå, men lilla vill sitta och fingranska sin halva klädnypa som hon just hittat!Så blev det lite brottning.
Nu ska hästarna, som sprängde sin nya lagade hage i kväll på grund av mygganstormning, rymde ut på åkern och fick gå in i sina boxar, få hö.

Gonatt alla!

Jord under naglarna.

Skulle jag helst ha varje dag. Men i odlingszon 7 (!) får man tåla sig en lång lång vinter och sedan skynda sig som ett tok för att hinna med under den korta sommaren.

I dag har jag gjort hur mycket som helst, men mest bara ute. Den nödvändiga dagliga sand och hundhårssaneringen bara och så ut igen.

Jag började med att lämna Jonas och Sigrid inne och laga den övre hagen. Där finns också en dum eldgrop som vi inte borde ha där. Men det var längst ifrån allt men ändå närmast då vi städade på lagårdsvinden förra året.
Så där fick jag städa bort spikar, metalldelar och beslag som ju brinner dåligt och blivit kvar på marken.

Sedan slog jag ner en ny grindstolpe och bytte lite isolatorer och knöt om tråd. Sedan fick hästarna knata ut åt fel håll tyckte de, i stället för mot lera fick de gå mot nytt spätt gräs och torr mark.

Sedan har jag krattat, fixat det sista på studsmattan, plockat lite sten igen, skottat bort en jordhög på gräsmattan (jobbigt) samt städat bort saker.

Nu sitter jag och samlar kraft med torra spruckna händer innan det ska lagas middag.

Förra året hade våren kommit längre. Kanske inte så konstigt då det var 30 plus mot 4 plus senaste tiden.
Vår : Jobb

Ojoj, hinner inte skriva.

Vi sätter upp studsmatta, krattar, oljar, lagar, plockar sten, krattar ridbana, lagar hagar, eldar grenar, städar mögliga ensilagebalar, dammsuger, sopar sand, eldar lite mer.

Snart ska jag sy några till röjarsel-ryggsäckar. Sedan kanske jag plockar mer sten.
För snart jäklar, då sanden torkat upp lite, då ska jag ut med hästar och börja om!Måndag med regn.

Magsjukan var gissningsvis en Ruccolarelaterad matförgiftning. Total utrensning kan man säga, och så pigg igen dagen efter.
Så pass pigg att jag klev upp halv sju med Siggan, tog hand om den massiva disken från middagspartyt kvällen innan och dammsög. Torkade golven med. Ja ni hör, det verkar vara nyttigt med lite invändig urblåsning ibland.. Hm.

Då gästerna vaknat till liv, vid lunch, blev det våffelbrunch med räkor (jag var inte så supersugen på skaldjur) lax, avocadoröra och annat gott.
Lite yra av alla våfflor med röror på halvt tvingade vi oss om varann att gå ut i solen. Det blev en promenad runt sjön med barnvagnen och hundarna.

Det är ca sju km runt och en ganska lagom promenad om man vill bli trött, för det är riktigt kuperat.

Sedan lagade jag hönsgården efter snön och vintern så hönsen kan gå ut dit i stället för att sprätta i mina rabatter. Krattade lite också men det blåste så in i bomben att det blev kallt.

Nu sitter jag och är spak på grund av vädret. Det har regnat våldsamt hela dagen och blåser hårt. Sjukt trist vår i år alltså!

Här är bilder på Siggan som hjälper till (hm) att lägga ut potatisar i äggplån för att förgros. De ska ligga mörkt och varmt, perfekt under kökssoffan mao!

Hon är väldigt fotorienterad. Allt ska petas, sparkas och klivas på med fötterna.I helgen har hon lärt sig krypa, på riktigt! Det ska visst vara ett viktigt steg i den motoriska utvecklingen. Då bockar vi av det på "att funderaöverlistan".Storasyster har inte hunnit bli en riktig inlandsbo på de här åren. En kompis frågade om vi skulle äta "pärer" till middag.
"Va e pärer för något??" sa Smilla.
: )Nu ska vi sura vidare över regnet och kylan. 4 grader varmt. Huvva.
Vi har redan tagit ett varmt bad så det kan vi inte roa oss med.Som en liten liten säck potatis.

Så såg jag ut i går. Vi avslutade fredagen med att vräka i oss tortellini prosciutto i grädde med Ruccola men jag kände mig spak. Lite stel i musklerna och trött.

Jag vaknade tidigt som tusan morgonen efter och mådde illa. Tankarna hinner snurra lite innan man vaknar på riktigt sådana gånger tycker jag. Men, varför mår jag så här?? Gu va konstigt!
Klev upp och fick svaret, brutalmagsjuka!

Fi fasen alltså. Spydde som tur var inte mer än en gång men frös som en hund, hade huvudvärk, muskelstelhet, värk i lederna och lågt blodtryck hela dagen. Fram på kvällen släppte det lite men Siggan hade feber och var gnölig så jag gick och la oss före de andra.

Klockan är åtta på morgonen och jag och bäban har huserat i käket ett tag. Hon mitt i en hög leksaker och jag med den enorma mängd disk från middagen som de andra lagade och åt och som såg god ut.

Det enda jag fick ner var en våffla. Men det var en himla go våffla!

Nu skiner solen och jag skulle gärna gå ut en stund i dag. Kanske de andra kan tänkas hänga med på en promenad runt sjön??

Bara att skaka av sig sjukdomströttheten och tagga upp nu!!
Kväll på Brånan.

Bäban är grötmatad, har druckit vatten, blivit ren, fått pyjamas.
Nu sitter hon bland leksakerna, högröd i ansiktet och krystar! Det var bara det som fattades, lite bajsning så är kvällen komplett och hon kommer säkert sova som en liten prinsessa!

Vi väntar in gästerna. Jag dricker te och äter lite av namnsdagschokladen som Jonas kom hem med. Fick en blomma med! Hemlings ICA erbjuder inte så¨exklusiva blomster men oj vad glad jag blev! Myys!

Smilla ringde från sin pappa och sa grattis mamma! Hon hade hört på skolan att det var Märta i dag. Jag lovade att spara lite choklad åt henne och hon berättade att pappas häst fått fem flätor i svansen.

Jag myser över mina fina och mår gott!Fredag.

Jag fryser om tårna, har andningstics och funderar på att storstäda.
Har nyss målat ett till förslag till bokomslaget jag håller på med. Svårt det där, att veta vad en författare och förläggare vill ha! En utmaning blir det, att tolka ord till en bild!

Verkar som om jag fått kramp i luftvägarna i stället för träningsvärk. Känner inget i benen efter joggpromenaden i går, men det är svårt att andas. Jag likssom hummar och harklar för att få bort klumpkänslan i halsen.
Halvdrygt!

Nu har jag skjutsat hem fina tjejen som jag haft på besök en vecka, men får nog hit två nya besökare för att äta, prata och ha det gött i helgen.
Smills är hos sin far så det blir bara vi vuxna och bäban. Ännu är hon inget störningsmoment för middagsumgänge då hon ju somnar tidigt och inte avbryter vuxna som talar!

Kanske det blir en chokladkaka i kväll . Jo det tror jag nog!
Luringar!

Jag ritade av en knasig bild på Salem al Fakir, men nu ser jag att det liknar Nassim förutom den lilla gluggen mellan framtänderna. Tycker själv den inte blev så lik Salem, det är det svåra med karikatyrer antar jag, att överdriva så det blir mer likt, inte mindre...
Jag kliade mig i huvet en hel del då jag såg Nassim på bolibompa för många år sedan och tyckte att det ju var så fasligt likt den där Salem!

Inte så konstigt kanske..

I dag har jag gjort liite väl mycket.

Städat, lagat saker, målat stol. Ritat.
Jag fick ett infall och drog på mig ett par tights och joggade iväg med barnvagn och båda hundarna.

Fi fan vad jobbigt!

Jag kände mig lätt i benen och gick för långt, nerför brutalbackarna... Uppför den längsta backen tar det nio minuter till toppen i raskaste farten och det är brant, och det är flera backar. Barnvagnen kändes lite utöver vad jag hade behövt i motionsväg. Men väl hemma kände jag mig rätt duktig! Svettig också.

Uppiggad (tack B12-sprutan) och inte slutkörd gick jag ut för att måla klart hönshuset. Siggan somnade inte under promenadturen utan hängde över kanten på vagnen, men väl hemma fick hon lite mat och slocknade.

Så här blev det.I kväll fick de flytta ut allihopa. Färgen hade nästan torkat helt men jag ville inte ha kvar dem inne hos den ruvande Mamma svart.

Smilla kom ut ifrån hönshuset de är i på vintern och halvgrät.
-Mamaaa, de har dragit av den svarta hönan typ alla fjädrar på huuuvet!!
Jo, de bruna knäppisarna drar ut henne ur sitt rede om de får chansen. Yrvaken klev hon runt på stela ben, drack och åt och återvände in till sina ägg.

Sedan lagade jag gungställningen som var så murken på ett ställe att man kunde smula sönder träet med händerna. Inte så bra..
Jag var på väg att laga hängrännan med men stegen är för kort!

Så gjorde jag grillmiddag inne i brist på finväder. Gött gött, och sedan gav och fick jag en ryggmassage av min kära (lika stela) sambo.

Två såna här klämde jag i mig i akut hungersnöd efter springpromenaden.Nu blire bad och sova, för snart är jag utbränd!

(Neej, inte utbränd, bara slut i gammelkroppen för just i dag)


Torsdagstema

Dagens tema är "Rita en karikatyr av en kändis"

Jag fick bara upp Leif Loket, Persbrandt och Carola i huvudet, så jag fick säga "Säg en kändis" här hemma och fick tipset av Kristina. Tyckte den här personen sänder skönare vibbar än de andra tre..

Ni får gissa. Men hur svårt kan det va... : )
Eller jo, kanske kan det vara svårt. Det är ju skitsvårt att överdriva rätt saker..


Resten av torsdagstecknarna hittar ni hos Caty.


Projekt laga och renovera fortsätter.

Det kom över mig med vårförfallet, att det är så mycket trasigt omkring oss. Gamla hus (som vanligt är på en gammal gård) och gamla saker som ligger och väntar på lagning.

Nyss tog tag tag i en barnstol som jag fick på min ettårsdag och som jag varit rädd om tills Smilla fick den. Hon är inte rädd om något..

Så stolen hade varit målarstol då hon kladdat med färg, blivit lämnad ute i regn och således tappat sin sits.

Nu är den limmad och stolen slipad och målad.
Det blir nog Sigrids stol nu för syrran är ju så lång!Snötäcket krymper! Tack för det regnet!


Vitaminboost

Jag tror visst vitaminsprutan satt som ett smäck!
I morse vaknade jag utvilad. Hade givetvis inte tackat nej till att ligga kvar en stund till men det kändes som energin var högre.
Klev upp och hann dammsuga innan Smilla skulle iväg. Släppte ut hästar och städade lite till inne. Så somnade Sigrid om i vagnen och jag kunde gå loss ute!

Hon sov skitlänge så jag hann laga klart, rengöra och olja släden. Oljade vidare på en träbänk och lite annat innan jag började städa i sommarhönshuset. Jag hade tänkt högtryckstvätta där inne med insåg hur mycket jobb det skulle bli att tömma allt spån i gången samt plocka undan alla grejer intill som skulle bli blöta annars.
Det slutade med att jag bara sopade rent och började måla väggar. Shitt vad vitt och fint det blir! Att jag inte gjort det tidigare!

Är lite sugen på att måla klart i morgon och piffa till det så de kan flytta ut dit så fort jag lagat nätet i hönsgården.
Det är inte lönt att göra något i rabatter och trädgård innan de är säkert inlåsta i rastgården. Marodörer som de är!

Risslan.
Alla skruvar är rostiga så jag har tagit bort det som satt glappt och har limmat en del för att sedan skruva fast dem igen.
Det skulle vara kul att byta stoppningen i dynorna och byta tyget. I så fall borde det nästan vara mossgrön sammet tror jag.
Det vore schnöggt!Lasse verkar ha slagit i bakhovarna i framkanten.. Långben.

Dagens outfit.

Byxorna är hittade i en hög på altanen. Jonas skulle visst slänga dem men jag såg potentialen.
Accessoarerna i bröstfickan satt bara där tills jag kom ut till objektet jag skulle förbättra och är fortfarande ej rengjorda.

Jag hatar att rengöra penslar. Fi fasen vad tråkigt det är. Ej vattenlöslig färg borde förbjudas. Eller åtminstone förses med varningstext.Dörren var det som fick färg. Jag kletade på rutorna så nu blir det till att ta fönsterskrapan med rakblad och gno bort det som hamnat på glaset. Även fönstret fick bli ljusgrått.
Hela lekstugan vill ha ett lager till med färg, men det får jag ta då det är varmare och trevligare.


Siggepigg!

Sigrid blev förändrad på sin åttamånadersdag! Hon blev lugnare, mindre gnällig, nöjdare hos andra än mig och skrattar högre och mer. Och hon vill upp!
Det är tråkigt att sitta, att åla. Hon kämpar och stönar som en tyngdlyftare tills hon kommer upp.

Hon ska upp och stå på knä, sätter i ena foten och häver sig upp. I matstolen lirkar hon upp en fot under sig och kliver upp.
Det är ju så tidigt, jag trodde hon skulle sitta på rumpan som en tjockis (som jag gjorde) till ettårs ålder nånting. Men nejdå, hon jobbar och kämpar för att komma upp på fötterna!

I kväll drog hon sig upp mot Smillas vägg då vi satt i hennes säng för att läsa saga och prata. Siggan satte handflatorna mot väggen och tryckte upp sig i stående, för att komma åt storasysters majblommor som hon satt upp på väggen.
Jag hänger inte med, nu är hon ju stor!! : D
Sprickor

Skyller på vädret igen.
Tänker jag är då en jävla väderkärring, men här är förklaringen!

Fick full pott på testet på sidan jag länkat till nederst i inlägget. Jag är alltså en high sensitive person. Det kan förklara varför jag styrs helt av lufttryck, månar, kyla, väder och stämningar.

Lite störigt, men desto härligare då man får uppleva den positiva sidan av att vara högkänslig och trippar på moln, tar in allt fint i omgivningen och har full fart på energin.

Just i dag har huden på en handen spruckit due to vädret och för mycket vatten. Jag rengjorde kängor, tvättade bil invändigt och utvändigt i går samt diskade en hel del. Tvättade med. Då säger huden krackelisprak och går sönder.

Så nu sitter jag och surar och vill inte böja pekfingret.
Hade det inte gjort ont skulle jag tvättat fönster, städat och skurat badrummet uppe.
Men det känns inge skoj.

Här är artikel om personlighetsdraget HSP

HSP


Förra året.

Då det inte vill bli sommrigt här och jag så väl minns hur härlig förra våren var med sina 30 plus i maj så bläddrar vi tillbaka lite.

Här är vi för exakt ett år sedan, jag med gravidmagen på gång och Smilla så liten. Vad det hänt grejor med henne, hon är ju halvvuxen nu!!

Jag blir ridpeppad och längtar ut för att träna med hästarna då jag ser bilderna.PiffSmilla stirrade misstroget på mig. Men efter en stund satt hon med korvar i håret och ligger nu som en Geisha med huvet obekvämt fullt av knöliga knorrar på kudden.
Hon är helt fascinerad av att ändra sitt utseende och kollar mer än gärna spegeln titt som tätt.

Jag brukar sällan piffa så mycket men ville testa de nya (billiga) lock-korvarna.

Och lockigt blev det, men efter nån timme var lockarna gömda i den vanliga knuten igen.
Ååååh va rolit!

Det snöar. Igen. Vad kul!

Kul jul?

Lördag

En helt vanlig lördag kan man väl säga. Skjutsade Smilla till en kompis i förmiddags och tog med henne och kompisen hem hit på eftermiddagen för att sova över. Nu har de lekt, myst, sett film i sängen och förhoppningsvis kan de sova.

Vi åt middag hos mamma och pappa borta i "bagarstugan" som deras hus heter. Det var bagarstuga på pappas barndomsgård där intill. Huset flyttades då jag var typ tio år nånting och trots att det nu är fritidshus modell large kallas det "bagarstugan".

Pappa visade bilder från Nepal, fantastiska bilder från ett kontrasternas land. Massor av färger, helt galna stadsmiljöer med kostymkillar, färgglada saris, oxar, sopor granne med matlagerskor på trottoaren.
Märklig kontrast mot snön och slasket här!


Jag har fått nått slags astma, som jag fick den här tiden i fjol med. Förmodligen på grund av att jag alltid får tjall med hormonerna på våren innan värmen kommer och måste öka medicinen. Det har jag inte gjort nu och har stelnat ihop en del, tappat orken och fryser mer.
Måste ta min B12 spruta snart och kanske höja dosen levaxin lite för det här är ju trist! Jag måste pressa luften både upp och ner genom luftrören!

Siggan har varit tidernas charmtroll i dag! Hon har varit mindre mammig, kunnat tröstas av sin far, varit glad i andras famn och skrattat massor. Hon är så jäkla söt och fin då hon spelar ut all charm och ögonen glittrar sådär!

I morgon bitti ska visst månen vara sitt starkaste på hela året, och mångalna som vi alltid blir har vi nog känt av den redan. Sigrid har variot superaktiv hela dagen och var strålande energisk i kväll. Jag trodde aldrig hon skulle ge sig men nu sover hon, kvart i elva. Så har storasystern betett sig varje fullmåne i sex år och lillasystern verkar ta vid.
Lite intressant!
Men påverkas tidvattnet av månen varför skulle inte vi vattniga varelser kunna bli lite rubbade.

Nu är jag förvirrat trött och ska sova.Men ja just, glömde nästan!

I dag fyllde lilla söta åtta månader och har dagen till ära fått fram sina första tänder, eller tand!!
Jag blev biten i fingret av en liten vass tandskärva och det förklarar alla grimaser hon gjort i går då hon var så gnällig.
Hon har firat med att tjoa sina allra högsta DADADAAAAdadadaaaa blandat med ta-to-ta och mmmmmammaa. Dada-ramsorna tar aldrig slut, hon höjer tonläget och tar i så det sjunger i öronen.

Så lyckades hon klä av sig tröjan på egen hand i kväll och lyste av förvåning, förtjusning och stolthet!

Ganska gullit! ♥


KökshängKöket är husets hjärta. Där det händer. Där man hamnar.
Det är rätt stort men kunde fått vara större!

Golven är stötdämpad matta, inte den högst upp på innelistan, men med golvvärme under är det ett supergolv att lära sig krypa och gå på!
Att ligga och vila eller läsa funkar också!
Timelinetvång.

 

På fejjan måste man visst ha den nya lite förvirrande timelinen nu. Jag tycker den är ful och förvirrande och har avstått men nu hade jag den plötsligt.
Då jag inte visste vad jag skulle ha för bakgrundsbild ritade jag en... Likea det?

 

 


Vovve

Gjorde en Landseer åt en vän som tänker dra sitt strå till valpstacken med sin kennel "Anticias"
Hoppas på söta svartvita tussar i Locksta om ett tag!
Bararber och festrester.

Utanför bagarstugan har rabarbern jag planterade tagit sig och tittat upp! Hoppas resten lever med. Klematisen och studentnejlikan!
Mnåå vad jag längtar till det börjar växa!Inne i stugan fanns rester av Smillas sexårskalas kvar.
Dags att ta undan det och baka tunnbröd snart tror jag visst!
Vad sent det blev.

Så låter det mest varenda kväll.
Nyss somnade Siggan och jag ska ut och ta in hästarna som står lerinpackade och väntar på kvällsmat.

Jag har haft en vårmättad dag!

Bilen var het då jag öppnade dörrarna för att åka och hämta Smilla. Jag kunde ha sneakers och jeansjacka utan att frysa. Solen sken och vi åt varsin Magnum då vi lämnat Mellansel.

Jag åkte sakta förbi "mitt" gamla hus som jag renoverat i och bott i tre år innan jag blev Kärrsjöbo och det har blivit skitfint! Då jag flyttade var det fint inuti men tråkigt och slitet utanpå, men nu såg det helt pedantpiffat ut! Målat, snyggt glasparti för entren och där satt mina mossgröna blomlådor kvar på altanen!

Jag gillar hus!
Tycker de har en själ och det går att bli vän med ett hus. Det är lite skrämmande med för stora renoveringar som tar bort grundkänslan i ett hus, eller att riva ett hus som inte "stått färdigt".

Lite knasigt, men så kan det kännas.
Jag blev lite glad åt att huset jag lagt golv, målat och satt upp lister och tapetserat en massa i mår bra och ser mycket bättre ut!

Så kom vi hem hit till gården och vårstädade. Smilla höll sig nära elden till min nervositet men är moget försiktig. Hon eldade längst ut på en jättelång pinne och ropade ibland, "nu är det dåligt med fart i elden mamma!"

Jag pysslade med hönorna. Spånade stall. krattade på gården. Förberedde för slädrenovering. Ställde fram en solbänk framför stallet. Där gassar solen på dagen.
Gick runt och tittade, stod stilla och tog in syner. Tittade länge på lagårdsdörrarna och gjorde en inre plan av hur det ska byggas nytt.

Fixade rabatten framför huset som hönorna jäklats i. Krattade på vedbacken, eldade avbrutna tall och syréngrenar. Sådana där saker som ger lyckokänslor! Motion och lycko-il!

Så fotade jag lite i hönshuset. Efter Elaka häxan och sura systerns död har de andra lugnat sig. En svart australorp har lagt sig på ägg. Tyvärr misstänker jag att det är dåliga ägg. Alltså obefruktade, eller att de legat för länge i redet utan konstant ruvning.

Vet inte om jag ska ta ut dem eller låta henne ligga kvar? Jag la dit några ägg intill henne och i kväll hade hon petat in dem under sig.

Här är korsningarna Brahma/Australorps. Kolla benfjädrarna! jag är förvånad att det blev en vit! Måste finnas vita anlag i tuppen?!
De är rätt fula nu, en blandning mellan dun och fjäder!
Kråkan och de andra två med sina kindtofsar.
Hon knorrar och bits om man stör. Det är det roliga med att avveckla värphybriderna och ha mindre äggläggande men lite mindre "förstörda" beteenden hos hönsen.
De här är lugna och gillar att ruva!
RSS 2.0