Sista..

dagen i år. Man kan lätt bli lite tankfull.
Det går att passa på att peppa upp sig så här års, genom att det lätt går att lura hjärnan att nu, nu börjar ett nytt år! Att åren är ihopknutna var för sig och att varje år innehåller något nytt koncept. Att slutet på det här året inte behåver kleta ut sig på nästa utan jag har möjlighet att nu starta på nytt.
 
Psykologi javisst, men ganska skönt! Förutom den lilla ångesten över att måsta rafsa ihop alla papper och åka till revisorn inför årets deklaration så känns ett nytt åt mest bara spännande och roligt! Jag har en ganska trygg känsla om att det faktiskt kommer att bli ett bra 2013!
 
Vad hände 2012 då?
 
Jag har haft ett helt år hemma med min lilla Sigga och min stora Smills, som jag ju fått förmånen att vara med så mycket det går utan att hänga intill henne i skolbänken. Det känns nästan sorgligt att tänka på de som måste lämna sina ettåringar på dagis tidigt tidigt för att sedan hämta sent och bara ha en kort trött kväll tillsammans efter dagis/skola och jobb.
Jag har fått umgås med mina två maximalt! Det är jag himla glad över!!
 
Trädgårdsåret 2012
Innehöll en gräsmatta som växte som aldrig förr pga all hönsskit, men allt annat kämpade för sin överlevnad den här kallaste, blötaste skitsommaren ever.
Alla frön ruttnade, bara de allra tappraste växte och grodde men det blev knappt något att skörda alls! Blä.
Men roligt var det då jonas mamma kom med hela bagaget fullt av plantor som ju var stora och välväxta och har överlevt bara fint! Det var lite roligare att sätta ut stora växter i planteringarna mot för att gå och vänta på frön som aldrig gror..
 
 
Jag 2012
 
Jag är inte ensam om att tycka att 2012 var ett skitår. Det har varit minst sagt turbulent för många. Folk jag aldrig trodde skulle separera gjorde det, inklusive mig själv. Hela året, förutom de allra första månaderna har dominerats av just det.
Nu får nästa år visa vad det ska bli av allt, för jag orkar inte fundera på det.
 
I övrigt har det hänt positiva och fina grejer, men de har likssom inte fått så stort genomslag då det grundläggande varit stökigt. Jaja, känns lite som det varit ett läroår personlighetsmässigt. Att lära sig gränser och att ta sig själv på större allvar.
Och det är ju bra.
 
Under tiden man krisar är en grep och ett trädgårdsland bra att ha.
 
 
Barnen 2012
 
Den lilla har blivit en liten person,och den stora har utvecklats till en början av sitt vuxna jag.
Det har gått över förväntan bra att vara mamma i år, det känns lite som att vi krisar en i taget... Nu då jag mått dåligt har ungarna varit på topp och gett massor av kärlek.
Smilla har gått sitt halva första skolår i riktiga ettan och Sigrid har lärt sig gå, springa, klättra, och prata lite. Hon ritar, klär på sig strumpor, tar av sig kläder, bygger med lego och kan så mycket!
 
Hennes vokabulär som 1.3-åring innehåller bl.a. Mamma, pappa, tittut, buu, hej, gottgott, namnam, katt, dää, vovv, pippi. Plus en massa ljudramsor.
 
Smilla kan läsa och har mognat på många plan. Rutiner är inte lika dödligt viktiga utan hon kan hantera situationer som kommer upp snabbt, kanske tack vare lillasystern som tagit plats. Hon är underbart rolig och eftertänksam så tiden rusar då vi är tillsammans allihop.
 
Smilla har börjat rida själv på stora hästarna, hon åker skidor och läser på textremsan på filmer. Shitt vad stor hon är!! Roligast är att se hur mycket de tycker om varandra de två systrarna, hur stora tar hand om lilla och samtidigt blir så glad över det lillasyster gör. <3
Nästan varje dag utbrister storasystern, men mamma kolla!! Kolla vad sööt hon är! Titta, vad duktig Sigrid är! Titta, hon har lärt sig...

 
 
Häståret 2012
 
Jag har inte hunnit med alls vad jag velat med hästarna. Som ensam med liten mammig jänta blev det bara det allra mest nödvändiga gjort. Men på hästfronten har det ändå hänt något stort... Jag har en ridbana! Med stor hjälp av Jonas har jag fått ut sand och stenmjöl och fått upp snygga kraftiga stolpar runt hela banan. Nu känns det skitkul att få vår och sommar igen och få testa underlaget ordentligt!
 
Nu på slutet av året har jag kommit igång med båda hästarna, Lasse känns fin och glad och Cebonita pigg som tusan trots sina 20 år! Jag har fått intensivrida nu på jullovet och hoppas få fortsätta träna regelbundet i vinter, nu när bäban är mer självständig och glad även om jag inte är där.
 
Nästa år tänkte jag bli medlem i en ridklubb och åka iväg och rida i ridhus kanske några gånger under vintern tills min ridbana kommer fram. Nån lektion eller två skulle ju sitta fint med! Det är mitt mål så här långt!
 
 
 
Nu ska jag duscha mig och Sigrid och sedan baka bröd till nyårssupen, hörs på det nya året!
 
Gott nytt år allihopa!!
 
 
 
 

Mer bilder..

I går red vi lite Smilla och jag, på ridbanan. Dagen innan red jag en motionstur med Nita som handhäst, och tossigt pigg som hon var har jag träningsvärk i axlarna nu..
Väl hemma svängde jag upp på min åker och tänkte att jag skulle släppa Nita så vi kunde trava lite friare uppför i djupsnön! Hm, det var inte så smart för hon tvärvände ner mot vägen igen och ställde sig som ett fån mitt på landsvägen trots att jag och Lasse travade på uppåt!
 
Till slut, efter en lång stund av ropande och lockande traskade hon tillbaka och vek av uppåt. Phu!!

Hon kom forsande i galopp ikapp oss till slut men vägrade gå in i stallet. Det var bara att gå ut med dem i hagen igen för dit följde hon med, efter en stunds eftertanke.
 
De här två var så fina att jag tog bild efter bild. Duktig liten ryttare och snäll häst!
 

 
Siggan och Karin kom och tittade lite!
Zeiss sprang runt.
Sigrid såg söt ut,
 
 
..och kastade vantar.
 

God jul!!

 
Det har jag haft!
Finaste Lasse gjorde jullyckan och sedan följde mat och paket i en lång rad!
 
God jul till alla där ute, vart ni än är!
 
 

Phu.

Kom hem helskinnad trots rekordmånga olyckor och avåkningar längs vägen till Sundsvall. Bilar låg som strösslade i dikena och en allvarlig olycka med fullt pådrag strax söder om Ö-vik fick mig att krypa fram.. Långtradarna körde om mig så min lilla lastbil skakade och slängde så jag höll krampaktigt i ratten.
 
Men bra bil var det att köra, kändes inte halkigt utan ganska tryggt!
Den var bra att packa grejer i med! Jag har handlat mängder med grejer, men inte så mycket till mig själv. Men ett par julklappar från mig-till mig blev det..
 
Så träffade jag Lisa med sin söta lilla bebis! Ujuj vad liten och fin. De var förkylda och hade feber så jag fick hitta på något annat än att häänga kvar där. Min bror följde med ner till stan.
Vi tog en öl först. En "kort" öl som han sa, men sedan blev det en till ganska lång öl innan vi tog en taxi hem.
Det är otroligt vad kallt det kalla blir då man suttit inomhus i en varm pub och hällt i sig öl. Vinden går ända in i märgen!
 
Inte en gammal vän träffade jag. Det var bara några igenkänningar men bara till ansiktet, inga namn dök upp i huvudet. Det är lite märkligt, jag glömmer nästan aldrig ett ansikte och har jag träffat personen lite närmre har jag en klar minnesbild av hur den människan var, vad den utstrålade och hur det kändes att vara runt den. Men namn, de faller bort direkt.
 
Jag kan nästan känna en människa, ganska väl veta vem det är i form av personlighet och sätt att vara, men inte ha en aning om namnet! Lite störigt faktiskt..
Oftast fastnar förnamnet ganska fort men efternamn behöver jag nöta, eller höra andra säga ofta.
 
Lite som en tillbakakoppling till ungdomen fick jag då samma bartender jobbade bakom baren som då jag var arton och stannade kvar tills efter stängningsdags vid nått tillfälle... Lite jobbigt va, att jobba i en bar så länge? För det känns som sjukt länge sedan!
 
Nu hemma, och ska sova med min efterlängtade lilla guldlockiga glada Sigga. I morgon ska jag fixa en julgran och jobba upp stämningen! Hepp hepp pepp!
 
 
 
 

Sundsvallstripp!

 
 
I morgon bitti tänker jag lämna bäban hemma med sin far och åka till min gamla stad för en natt. Tanken var att hälsa på gamla bästisen som är där bara två dagar med sin lilla bebis som jag aldrig sett. Nu fick jag nyss höra att de fått världens influensa och mår sämre och sämre. Skit då, men jag åker ändå!
 
Jag har ju nyss haft den där sjukan (vi jämförde symptom..) och är inte direkt rädd för smitta så en snabbis borde jag väl kunna hälsa på. Efter det har jag en lång lista på saker som ska inhandlas både här och där.
Om någon känner för att ses fredag em/kväll eller lördag fm så säg till! :)
 
Ja vill någon åka med som resesällskap så säg till då med!
 
Jag ändrade lite i bloggen förresten. jag har inte klurat ut hur man mobilanpassar den så ni som känner för att surfa in via mobilen får stå ut med att bakgrunden gör det svårt att läsa.
Innan jag fick till repetitionen på bakrunden höll jag på att få spel.
Pust stånk och så plötsligt då jag tänkt att nej det går aldrig. DÅ hoppade bilden fram precis som jag tänkt!
Men de gånger jag nöjt lutat mig tillbaka och tänkt "sådärja" så har det lyst vitt eller lagt sig fel.
 
Jaja, blir aldrig klok på den där kodningen.
 
 
 
Det var mina små friluftare häromdagen.
Ganska söta!
 

Min målning.

 
 
Ur Umåkers travprogram. Fin pålle!
 
Ägarnas hemsida: www.stallbredbyn.se
 
 
 
 
 

Teknikhunger.

Jag är på knappen nu.
Sitter och suktar efter två grejer som jag egentligen inte borde handla, men tycker mig behöva i jobbet. I jobbet som jag ju vill underblåsa och investera i.
 
Det ena är en Canon systemkamera. Det andra är en Wacom Intuos ritplatta. Båda ligger som objekt på Tradera nu och hm. Hm. Hm.
 
Ritplatta har jag ju aldrig använt men känns rätt intressant att lära sig. För den där sista redigeringen och färgändringar och så.
 
Jag och barnen ritade lite i går kväll. Sigrid hade lite feber och kort tålamod men tyckte det var mysigt att doppa en pensel i (rent) vatten och måla sig i ansiktet. Säkert kallt och skönt!
 
Smilla gjorde en innovativ bild med collage och akvarell och jag körde samma. Klipp, klistra och rita. Himla kul!
 
Såhär blev min bild. Smilla blev lite förfärad över mitt (spontana) språkbruk. Jaja..
 
 
 
 
 
 

Sur?

Jag håller på att utforska en grej. Ett preparat som motverkar försurning i kroppen.
Sur blir vi då vi är nedsatta, äter dålig mat (typ allt som är gott) stressar, lever osunt ja ni vet. Som vi gör lite till mans!
 
Det jag testar är basiska tabletter. De innehåller mineraler, järn, magnesium ja det man behöver. Man ska ta två vid varje stort mål alltså tre gånger per dag. Jag har slarvat och tagit då jag kommer ihåg vilket är ett till två ggr per dag.
Men ändå, alltså det funkar!
Jag är piggare!
Blir piggare och piggare!
Sov fyra timmar häromnatten, klev upp och var pigg, hela dagen!
Jag har tränat hästar var eller varannan dag, Skottat snö så det rök om det. Ingen träningsvärk alls! Har gjort rätt mycket trots att ungarna hängt på mig och hållt mig vaken. Jag känner mig lättare, dansar runt helt utan anledning och är som mer "i kroppen". Tankarna flyter lättare och medvetandet är ganska mitt emellan trögt och rastlöst. Där man vill vara!
 
Det måste baske mig funka för innan jag började ta dem var jag på väg ner i vintermörkertröttheten ordentligt!
 
I dag jobbade jag lite och gav patienten en näve tabletter för att ha ännu en testperson. Man kan ju inte rekommendera nått man inte tror på likssom.
 
Men jag kan smygbörja rekommendera detta. jag ska lägga upp dem i webbshopen på hemsidan, men då den inte verkar funka så får man maila och beställa om man vill ha!
Klicka på bilden för att komma till hemsidan.
 
 
Tabletterna heter Basica Compact och mer information om dem klippte jag ut från Biosans sida.
 
Även om många människor idag har stor kunskap om sund kosthållning, tillför vi kroppen för mycket sur kost. Den stora andelen snabbmat/färdiga rätter ger kroppen varaktig sur belastning. Andra faktorer, som tex stress, gör ytterligare sitt till för att öka syra-överskottet i kroppen. Ett jämviktsförhållande i kroppen är 20% syra och 80% bas. Vår tids kostvanor består ofta av det motsatta.

Yttre och inre påverkanIdag använder vi mindre av den mat som är nödvändig för bastillförseln. Det beror bl.a. på utarmning av jorden, sur nederbörd och massproduktionsinriktat jordbruk. Vi äter i regel  för mycket  mat med högt innehåll av fett, socker och proteiner. Användning av nikotin, alkohol och koffein ökar också surhetsbelastningen avsevärt. Liksom stress, själsliga och kroppsliga belastningar.
Eftersom kroppens kapacitet att neutralisera överansträngs, deponeras syraöverskottet i bindväven - vi känner oss trötta och slöa. Fel i syra-basbalansen kan också ge symtom som nervositet, sömnsvårigheter och koncentrationssvårigheter.

Naturligt för kroppenBasica Vital/Compact är ett kosttillskott som ska hjälpa kroppen harmonisera syra-basbalansen. Det är baserat på helt naturliga ämnen, inga konstgjorda tillsatser som lämnar restprodukter i kroppen. Alla ingredienser är bundna till fruktsyror vilket gör det lätt för kroppen att ta upp ämnena och allt förbränns naturligt i kroppen, precis som frukt, grönsaker och bär. Pulvret och tabletterna kompletterar vårt behov av mineraler och spårelement på samma sätt som ekologiskt odlade frukter och grönsaker.
 
De kostar 229:- för 120 tabletter.
Säg till om du vill prova, jag ska lägga upp de saker jag tycker är bra i shopen och nu har jag några burkar på hyllan.
 
 

Julrusch. Lite i alla fall.

I går kväll fick Sigrid sin topp i syptom av vattkopporna och var ohejdat ledsen och sprattlade och gned sig mot lakanet och till slut slog hon mig och klöste i frustration. Till slut, efter många timmar somnade hon utmattat av att jag blåste på hennes rygg!
Jag ställde väckaren som sa att "nu är det fyra timmar tills larmet ringer"
Yay!
Efter det tog det ännu ett tag att somna och hon sparkade och gnydde och vaknade några gånger innan jag steg upp 05.15.
Det var bilen som skulle få ny ruta.. Suck. Den kostar pengar nu alltså! 2500 i dag och mer blir det och har blivit.
 
Jag lämnade bilen sju efter en långsam färd i blöts seg snö och oplogade vägar. Ingenting är ju öppen så tidigt så jag gick in på Statoil, köpte en kaffe och frimärken och pysslade en stund med julkort. Sedan traskade jag in till stan för att hitte på nått. Det blev frukostbuffé på café UH.
Riktigt skönt, fantastiskt nästan, att sitta själv och bara vara. Läsa tidningar, skriva listor, kolla saker på telefonen. Äta lite till och dricka lite mer kaffe innan stan öppnade portarna.
 
Sedan gick jag runt i fullt fokus och handlade och jag hoppas det blev bra..
Jag tyckte det iaf! Har ovanan att köpa sånt som jag tycker är jättefint och helst vill ha själv.. Så det blir lite slitsamt att ge bort grejerna som jag aldrig unnar mig själv! :)
 
Nu i kväll fick Smilla nässelutslag så vi fick ringa runt och fick tag i antihistamin. Stora jäkla upphöjda utslag blossade upp på låren, överkroppen och lite överallt. Hon blev lite rädd men vi läste på nätet och ringde sjukvårdsupplysningen och sedan var hon lugnare.
 
Nu sover hon så klådan har gett med sig iaf!
Jag handlade en hel det hyacinter och två amaryllisar med som jag och Smilla planterat och hon pimpat juligt. Fiint är det med blommor. Jag ska bara städa mera och kanske slänga en triljon saker (?) som ständigt kluttrar igen köket för mig.
Det är mysigt och bra, att köket är rummet där alla vistas och umgås och gör saker, men shitt vad svårt att hålla ordning bland verktyg, papper, pennor, leksaker, mat, tekoppar, glas som nån visst dricker ur, disk, projekt, böcker, sömnad, djurmatskålar, växter, telefoner, laddsladdar, datorer, minihårddiskar osv osv.
Phu!
 
 

Snöpuls!

Jisses alltså vad aktivt hästägarliv jag för nu!
 
I natt var det rätt jobbigt. Eller inte för mig egentligen, men tjejerna var jätteledsna över sina svidande värkande vattkoppor och till slut testade vi vad vi kunde komma på.
Sval dusch, ligga i sval badhandduk i sängen. Potatismjöl utstrykt över alla koppor samt Hitta Nemo på laptopen i sängen.
Det är sjukt bra med datorer sådana gånger!
Vi satt uppradade jag, Siggan och Smilla och skrattade åt Doris och Marvin klockan två på natten. Efter filmen var slut kunde jag få lilla att somna och sedan slocknade stora, unde små sparkningar och gnyn.
 
Innan duschandet var det hårda paniksparkar och tandgnissel från storasystern. Knytnävarna slog i madrassen och paniken steg. Det är det jobbiga med sjukdomen, i övrigt är båda pigga och glada men svedan och kliandet tar på psyket!
 
I alla fall så sov vi rätt länge och sedan efter frukost kom Jonas och ridsällskap Kristina. Hon ville inte gärna bli smittad så jag smet ut direkt och gjorde i ordning hästar.
 
Vi red landsvägen bort i full vind och snöfall så det sved i ögonen. Vi vände upp till farbrors gård och tog skogsbilvägen i djupsnö hem.
Hästarna var ganska så svettiga efter att ha plumsat i full trav både i skogen och uppför åkern hemåt! Det var nyttigt för dom, de behöver motion båda två!
 
Efter ridturen har jag mest bara hasat fram och åter här hemma med sjuklingarna. Vi har ätit pizza och onyttigheter. Suttit halvt på varann i soffan och bara varit.
 
Lite växer julstressen. Måste fixa julklappar och planera lite. Phu! Mycket sjukdom har det varit senaste månaden! Kommer som inte ikapp med nånting känns det som!
 

Jahapp.

Hade planer på att vi skulle åka till min kusin för att umgås, titta på häst och hälsa på en ny bebis.
 
Meen så fick båda barnen vattkoppor. I dag räknade vi in 85 stycken på den stora men bara några få på den lilla. Men det kliar och trots att de är vid gott mod mesta tiden så märks det att det är lite jobbigt.
Vi har smort lite zinksalva på kopporna, lite placebo om inte annat kanske.
 
På förmiddagen hjälptes jag och Jonas (*tack) åt att bära in ved så det blev fullt, typ två kubik, i pannrummet. Jag hantlangade och han fyllde på olja i traktorn. Jag gick med spade och han skottade med traktorn. Det var rätt mycket snö faktiskt.. Nu kan man ju gå över gården utan att pulsa igen! Nice!
 
Så körde han ut en bal i hagen och hästarna for runt som fullständiga vettvillingar. Nita gnäggvrålade i full galopp till slut så jag tror de blev lätt upphetsade av att traktorn drog på gasen i hagen. De verkade vara lite rädda för själva balen sedan med för de sprang fram, nosade och satte av igen i ett vådligt tempo!
Känns inte som jag har något dåligt samvete för att de inte rids idag som de tog i. Maxfart en bra stund i djupsnön.
 
Nu står de inne och vilar i natt för i morgon ska jag rida igen, trallalaa!
 
Nu sitter jag med ett vitt ark och pennor uppradade, men huvudet är tomt. Kanske snöskottningen drev inspirationen på flykten? Jaja, man kan få vara seg en fredag kväll klockan halv elva.
 
 
Såg förresten att jag blivit rätt skrynklig i fejjan på några bilder. Åldern och norrlandsluften tar väl ut sin rätt...

Overheard..

Smilla: Kan du ge mig mina skor?
Anton: Javisst snygging!
 
De är så söta! :)
 
 

Ännu mera häst!

Tror jag fått spel! Det bara fortsätter.
I em var Jonas här och vi skulle skotta snö med traktorn. Då det visade sig vara vatten i växellådsoljan (tror jag det var) och det frusit stod jag där och mest väntade. Ta en tur på en häst blev förslaget som jag tänkt själv strax innan och oj vad jag nappade på det!
 
Det blev så att jag bäddade risslan med fårfällar och täcken och hämtade in hästarna. Lasse fick finselen på och ut for vi jag, Kristina, Siggan och Smilla. Oj vad pigg han var lilla lus. Jag fick bitvis verkligen hålla honom för han ville brassa iväg i full travartrav. Vi åkte längs landsvägen och vände i bortre korsningen på andra sidan byn, det blir väl fem-sex km kanske.
 
Väl hemma var han rätt så svettig av att vilja och lyckas trava mest hela vägen.
Han fick yllefilt på och var helt torr nu efter ett par timmar då jag släppte ut dem. Kanske jag klipper lite på honom om jag fortsätter i den här stilen, men det funkar ju att torka upp honom inne med.. Will see.
 
Så, i morse longerade jag Nita och i kväll körde jag Lasse. Värsta stimmet och kanske en trend!!
 
 
 
 

Mer häst!

I går trotsade jag de många minusgraderna och red ut.
Det blev en snabb skrittpromenad in i byn och tillbaka på skogsbilvägen. Lasse stegade på så fort han kunde i mörket. Inte en bil mötte vi och det var ju bra. Kom på då vi gett oss av att vi mest syntes framifrån men hade dåligt med reflexer bakåt.
 
Lite småtrav blev det men han kändes så nöjd med att skritta och jag var lite matt i kroppen efter att ha gjort fem behandlingar under eftermiddagen, så det blev inga högre krav än så.
 
Kallt var det, men mot de 26 graderna på morgonen kändes 16 minus rätt okej då vi var ute.
I morse blev det mer hästeri. Jag följde Smilla till taxin och gick sedan till stallet.
Nita fick komma ut i nysnön på ridbanan och springa. Hon är högbrunstig och tossig som få. Hon flyger fram om hon får välja, så jag jobbade med många varv i trav och galopp på stor volt, däremellan flytt av bakdel och sidvärts med ort lina.
Efter att ha flyttat sig en bit mjuknar hon lite i överlinjen och kan trava med lång låg hals sedan då jag släpper ut henne på lång lina.
Det nästan krasar lite i ryggen på henne då jag ber henne böja sig och kliva åt sidan och hon ger efter. Det sitter ordentligt fast i korset och så brukar hon bli under brunsten. Bra att det går att mjuka upp lite iaf.
 
På slutet skakade hon på huvudet, frustade och längde sig i både trav och galopp. Kändes som hon är fräsch förutom styvheten och överskottsenergin. Bra att se att hon kunde länga sig och sakta ner takten med samma steglängd i slutet.
 
Kuul med hästarna. Oj vad jag är pepp på att träna! Vill ut med släden men kan sjå mig nån dag till tror jag.
Kanske ska städa lite nu.. ?
 

Snöhästar.

Snygglasse.
 
 
Nu är dom skodda och broddade. Snön är kall och ligger stadigt.
Jag är träningspepp som nånting. (Som naa´nting)
 
I går efter skoningen longerade jag Lasse och red Nita. Han var fin och snäll och hon pigg som en liten mört. Eller silverfisk. Snabb och vaen var hon och jätteskojig!
 
Nu har jag inte tid att skriva mer, hörs hej!!
 
 
 

Lucka 6

En bild på någon du älskar.
 
Ja alltså det finns ju flera, såklart. Jag har några tvåbeningar som jag älskar men faktiskt så får den här platsen just i dag innehas av en svart fyrbening!
 
Lasse eller som han heter, Bodbäckslasse.
e. Braute u. Horgen Lassie
f. 98
En ståtlig herre med stort hjärta och en oherrans duktig häst!
Hinner inte skryta mer om honom nu för jag ska se på film!
 
 
Pöss på matte.
 
 
 
 

Lucka 5

En bild som togs på dig i somras.
 
Det får bli den. Smilla hade kameran och min tango med krokodil förevigades. I övrigt fastnade jag på mkt få bilder. Det var en ganska ensam sommar, med lite fotande. Förutom de jag tog på mig själv då, med bäban i famnen.
 
 
Okej, jag ger er en till.
 
 
Nu en slurk julmust sedan sova. Åh vad skönt det är, att sova!
Nu är förkylningen på väg bort och krampen i nacken släpper sakta!
Njut!
 

Tristessuppdatering.

Siggan sover. Lunch på gång. Har nyss börjat få upp farten och nu mörknar det ute.
Kanske ska liva upp det hela med att baka nått!?
Men det är ju rätt jobbigt, om huvet inte är med blir det lätt kajko och fel i recept och gräddning.
Det blir som en liten slapstick från ovan, försök att vara duktig du bara, så ska du se att det blir bränt ändå till slut! Gå o lägg dig männska!
 
Jo, kanske det. har tejpat igen varenda springa i teverumsfönstren.
Läste att i de fina sk passivhusen tar det typ sextio år att tjäna in kostnaderna för bygget i form av sänkta energikostnader.
Då var det mer ekonomiskt att täta fönstren i ett gammalt hus, samt fylla på isoleringen på vinden. Jag funderar på det nu faktiskt.
I förra huset bar vi upp en hel massa sågspån på kallvinden och vips blev det kalla huset ett varmt hus! Med tanke på alla istappar som brukar bildas på mitt hus så vore det kanske inte så dumt!?
 
Undrar hur mkt som behövs..
 
Snabb stegning säger 108 m2 i golvyta på vinden och så tänker jag mig ett lager på 30 cm sågspån... Hm 32 m2. Jag får in 5 m2 i transporten. Typ sex hämtningar så är det klart. 2400 spänn i kostnad och så 48 mils körning. Yay. Tror jag lägger ner det och väntar till sommaren. Eller så ringer jag lösullsbilen!?
 
Jaja. Ska tänka på nått annat än hus och isolering nu.
 

Smilla fotar för fullt och redigerar bilder.
Här är en samling bilder hon tog nyss! (Hon har flätat mig med)

 
 
 

Men åh.

Vilken dryg dag!
 
Först med försovning! Telefonen säger alltid till mig då jag ställer in alarmet att "den ringer även om telefonen är avstängd" Bra tänkte jag, för jag vill sova nu och slippa hämta laddsladden. Så jag stängde av den och somnade. Tio över åtta i morse vaknade vi och jag slog på telefonen, som inte ringt.
 
Kallt som satan ute var det och ganska kallt inne. Kylan slår in sådana här dagar. Ingen snö som isolerar runt huset utan all värme blåser iväg.
Jag har smygit runt med handflatorna mot rutorna och ropat till Smilla att "Här, HÄÄR, känner du vad det drar!?
Och så har jag öppnat och satt extra tätningslister och nu till slut tejpat rutor med maskeringstejp.
Nu jäklar ska det bli tätt!
 
Kattj*ln har kissat i badrummet då hon tycker det är för kallt att kissa ute. Gah!
 
Hästarna halkar då de inte har brodd då traktbrodden har fallit ur. På måndag kommer hovis.
Bilen startade inte och jag provade tre skarvkablar innan jag chansade på att den funkade. har dock inte försökt mer nu att få igång bilen utan det blir en hemmadag.
 
Förkylningen sitter i och det strålar och hugger bakom ögonen och i nacken.
Skittråkigt!
Jag vill bara dricka te under en filt. Kanske ska satsa på det! Mellan påfyllningarna i vedpannan.
 
Den här blev fri att visa i dag, då hon som fyller år fått den!
 
 
 

Lucka 4

En bild på någon du beundrar.


Hm. Svårt.

Tänker.

Jag känner att jag är sjukt tråkig, kan inte komma på vem jag ska ösa beröm över.
Det är så många, jag tycker att de flesta gör saker som kräver beundran då och då. De flesta kämpar och går igenom svårigheter, vissa med större ödmjukhet och klokskap än andra men alla har ju sina strider inre och yttre att utkämpa och det är svårt att säga vem som jag beundrar mest.
 
Egentligen måste det väl vara mina barn. Dem beundrar jag ju varje dag, för alla framsteg de gör och allt fint de ger.
Jo, det får bli dem, båda två!
 
 
För tillfället för att Smilla lärt sig läsa och läser för mig som aldrig förr. Hon tar hand om sin lillasyster och är en tjej som låter mig förstå hur en som hon fungerar genom att vara mycket hela tiden. Hon försvinner inte i tapeten om man säger så.
Hon önskar titt som tätt att hon vore lillasyster för en stund så hon får bli omhändertagen så som vi tar hand om henne.
I kväll klättrade lillasyster upp i docksängen medan vi läste saga och Smilla sa "Men åååh mamma nu vill jag vara Sigrid igen. Jag vill också sitta där och vara liten!"
 
Den lilla beundrar jag för att hon bara är så jäkla söt och go. Hur hon är glad för det mesta, hänger med på allt jag tar mig för och bara smälter in, utan att för den skull vara det minsta mesig eller försynt.
 
 
 
 
 

Annons.

Här är Skogsjonas logga och annons som jag gjort.
 
Svårt det där, men himla kul!
 
 
 

Julbilder!

Om någon vill så finns det fortfarande tid för att få ett porträtt eller annan bild att ge bort i julklapp.
Till exempel en sådan här, teckning gjord med pennor för typ 600:-
 
 
Eller en sådan här, mer arbetad bild i akvarell, en i ca A3 kostar mellan 1100 och 2000, beroende på storlek och motiv. (Rätt lång tid tar det..)
 
 
Med två eller fler i motivet blir det lite dyrare..
 
 
Det kan se ut lite såhär.
 
 
Eller såhär om man är en hund.
 
 
Man kan beställa en blyertsteckning också, även om jag inte gjort så många, det är billigare, typ 400 Kronor, också beroende på motiv och storlek såklart.
 
 
Men en sån här oljemålning är kört att hinna innan jul, men det går ju att beställa en till senare!
 
 
Tusen detaljer tar ganska lång tid, så en sådan här...
 
 
..akvarell i A2 måste kosta lite mer än en sådan här;
 
 
Många av bilderna är på tok för stora för att gå in i min A3scanner, därför ser de gråa ut här då jag har fotat dem och inte redigerat ljuset.
 
Vill du beställa nått så maila på martalindqvist@hotmail.com
Men ska det hinna bli klart innan jul är det bara att bestämma sig fort och komma först så jag hinner! :)
 
Nu är det upp till er, ska det bli nått julbak eller ska jag få rita och måla hela december??
 

Rit-sjukstugan.

Gjorde en liten teckning. Bara för att träna på att rita barn och hålla handen i gång i allmänhet.
Såklart blev det mitt barn och jag själv.. Mitt i försök till julstädning får man passa på att sticka in näsan i halsvecket på en mjuk och glad bäba!
 
 

Kallt värre!

 
Och sedan fick det vara bra med sjutton minus och röda näsor. Huvudet värker och näsan rinner. Huvva för kyla då man är förkyld. Sitter med mössa och halsduk inomhus trots att det inte är kallt..
 
 

Julkalender!

Såg att Emily har en julkalender med bilder.
Tänkte jag skulle haka på och vara med, så ofta jag hinner iaf!
 
Dagens lucka nummer tre ska vara
 
En bild på din bästa vän.
 
Hm. Svårt det där. Jag vet inte vem som är min bästa vän! Är det den man umgås mest med, den man umgåttsd längst med, den man gillar mest att umgås med? Jag hade ju min bästa vän i min kära sambo. Som inte är en sambo längre.
Men den som dominerar min telefonlista, den jag ringer om jag vill berätta något och den jag helst vill umgås med är ju fortfarande..
 
 
Kalendern fortsätter sedan med:
4. En bild på någon du beundrar.
5. En bild på dig som togs i somras.
 
 
 
 
 
 

Ja just!

Det var så det var att vara redigt förkyld!
Kramp och värk i nacken, spruckna onda läppar. Sprucken och inflammerad hud på händerna trots alla salvor i världen. Såriga näsvingar, kliande hud. Snuva och nysningar och omöjligt att sova.
 
Siggan vaknade precis då jag skulle somna i går kväll. Jag blundade med ett inre "Neeeej" och hörde hennes lilla röst som sa:
"Hääj. MÄMME, hääj!" Då jag inte rörde mig viftade hon lite frustrerat med händerna tills hon daskade sig i ansiktet och ropade "Nej, nej. Ajajaj."
Hon gav sig inte utan var pigg. Jag fick vackert kliva upp och ta med henne ner för att få henne att stanna i sängen är bara jobbigt. Hon hann skalla mig på läppen då jag låtsades sova och hoppades på att hon skulle ta efter..
 
Lite tevetitt på svtplay och dressyren senare bajsade hon och började sedan gäspa. Hon drack lite välling och kunde efter en stunds prat och sprattel somna om igen.
Tyvärr sov hon uselt mest hela natten och har legat och slitit i min tröja tills väckaren ringde halv sex.
 
Nyss gick storasystern till taxin (tack och lov att hon går med på att gå själv sådana här dagar!) och lilla sover. Jag funderar på om det är bäst att ligga i soffan och slösurfa lite mer för går jag upp och lägger mig lär jag väl väcka henne.. Hm.
 
Brr. Fryser och längtar redan till nästa vår med ystra hästben i ängsgräs.
 

En bradag med snörvel.

Makalöst länge sov jag och den minsta idag. Storasystern gick ner och tittade på teve medan vi sov vidare till efter tio. Skönt att vingla ner och även fast jag var hur trött och förkyld som helst veta att jag sovit fler timmar än nödvändigt.
Sedan blev det tändning av adventsljus, risgryndgröt med kanel till brunch och så skjutsade vi Smilla till en kompis.
Passade på att handla och köpte en halv stor färsk lax som blev söndagmiddag. Laxsida med hackade hasselnötter och västerbottensost, och gräddigt ris med persilja och citroncest. Mmm.
 
Då vi kom hem sov bäban i bilen så jag ignorerade förkylningen och började göra klart ute. Eldade, mockade, spånade. Tömde och rengjorde thermobaren som det korkade (!) arabskrället envisas med att bajsa i. Byt why likssom?? Varför just där?
Fyllde upp vatten, spånade ligghallen. Sågade ner en liten gran som får stå framför lagårn med ljus i så småningom. Eldade lite till och sedan fick hon vakna för det var nästan dags att hämta systern igen..
 
Nu tycker jag att det får komma snö för vi har knappt nån alls. Ska det vara kallt kan det lika gärna snöa så det blir mjukt på marken! Måste ringa hovslagaren med, eller sk själv. är inte så taggad på det med förkylning och svaghet i kroppen. Det är så mycket bättre att stå och kolla på ett proffs som gör jobbet. Det tråkiga är ju att det blir dyrt..
 
Nu sover båda barnen och jag sitter i soffan och knattrar med en kall vind som blåser från fönstren. Jag har köpt isoleringstejp eller vad man kallas det, men drar mig för att öppna förnstren så länge som det behövs för att få dit dem.. Men såhär kan det ju inte vara, att man får nackspärr av att sitta i soffan!
 
Nu ska hästarna in i det färdiga stallet sedan är det bara jag och Rocky!
 

Storm på Lövtorp.

Hette en ungdomshästbok jag just mindes namnet på. Den var säkert med i de två hyllmeter böcker som jag fick ifrån mitt föräldrahem och har ställt upp i Smillas bokhylla.
 
Det där var en liten association bara. Det stormar nämligen rätt rejält! Växthustaket flög av i går och nu är det nått mer som är löst på kåken för det slamrar och slår i vinden. Alla andra verkar ha fått snö, det instagrammas friskt med höga snötorn på utemöbler och svettiga snöskottare i chica fjällrävenjackor.
Inte får vi snö inte!
De små korn som kommit har mest blåst runt och inte vet jag vart de behagat landa för det är lika betonghårt i backen nu som innan helgen.
 
Jag hade besök av en vän med ett av hennes barn, som lekt och haft kul med Smilla och sovit över en natt. Ganska ovant och gudomligt att helt yrvaken kliva upp halv elva och upptäcka att barnen har fått frukost, hästarna är täckade och ute och hon har till och med mockat! Wow bara!
 
Resten av dagen har vi gjort den mindre roliga uppgiften illustration till dödsannons, men den blir nog fin och bra! Utöver det har vi ätit mat och druckit glögg, masserat och pratat. Jag har jobbat upp en förkylning sedan fredagens spånhämtningsäventyr.
Det var lite spännande att ge sig iväg med transporten på isvägarna i den begynnande stormen och hämta spån med Siggan med. Hon skötte sig jättebra och lät mig klättra runt på transporten för att få av kapellet utan att bli rädd eller sur.
Tyvärr blåste nog en kubik iväg då traktorföraren tippade ner spånet i transporten och då jag kom hem hade innehållet sjunkit ihop till två tredjedelar. Betalat för luft jo kanske.
 
Innan jag åkte stod vi ute i svinkalla blåsten för att jag skulle leta borr-borra, leta skruv-skruva fast stänkskärmen som inte satt fast på transporten. Efter det har huden på händerna krackelerat. Det kan bero på förkylning med för nu nyser och snörvlar jag som tusan. Phu. Borde sova nu, för det ska ju vara den bästa medicinen!
 
Känner lite att jag vill börja tjyvläsa jultidningsboken Rocky nu. Rocky blir man glad av! <3
 
Mys, fick just ett mms från Iza. På tjejerna som somnat ifrån sin bokläsning i går kväll!
 
 
 
 
 

RSS 2.0