VackerväderI dag sken solen in genom köksfönstret och väckte utelusten i mig. Jag snurrade på mig bärsjalen och tog med bäban ut. Vi drog kälken med vatten till ligghallen, gav hästarna lite lucernpellets bara för att det är så roligt att mata djur. Sedan fotade vi lite, plumsade snö och gick andfådda in igen. Jag var andfådd i alla fall, sigrid var trött av friskluften och somnade utan knot i vaggan inne.
Hon sover än, och Smilla ser på Bröderna lejonhjärta med en kudde för ansiktet. Jag ska in och hålla henne sällskap så hon inte tycker det är för läskigt!


Pippisar

Jag kände för att måla eller rita men utan idé om vad. Så jag slumpade fram någon bild i datorn att måla av. Det blev en bild jag tog förra året av fågelbordet. Innan Sonja åt upp pippisarna...
Det var två som flög runt men jag satte ihop dem i samma bild så det ser mer befolkat ut i huset.
Fågelbordet hittade jag förresten i min egen fyndhörna -lagårdsvinden! lite färg på och voila, som nytt!I kväll åkte jag och tjejerna till mina föräldrar och kors i taket var Storasyster så glad och uppåt att hon ville sova över där. Annars brukar det sluta i mammasjuka och hon följer med hem. Men nu hörde jag henne kvittra om att de minsann skulle se "halv åtta hos mig, ett VUXENprogram" och att hon minsann gjort massor av banor med åkmattan och nästan åkt UNDER traktorn!!

Det är sådana stunder man får minnas och må bra av, inte spara på minnet av hur hon vrålade bajsmamma jag SITTER FAAST, där i snön medan jag bar in ved. Hur hon låg och vrålade att kläderna satt illa och det var snö i skon och Boben var för tung. Men efter utbrotten var det visst jätteroligt och himlans utvecklande att vara där i djupsnön!
Nu har jag myst i varmt bad med tjockaste bäban som med lycklig min flyter upp fast jag försökter få ner kroppen under vattenytan. Hon verkar älska att bada till skillnad från sin syster som vrålade högt och har ogillat vatten länge.

Blev lite full i skratt idag. Pratade med en vän som frågade om Smilla är duktig på att rita.
Ja sa hon, mina barn har vi ju alltid tagit med ut och sportat med och de var ju duktigare än andra barn på skridskor och skidor. Så jag menar, tro inte att du fått en konstnär, för i vuxen ålder är mina skitdåliga på sport!
Det är likssom ganska ovanligt att man har såna insikter om sina (fantastiska) barn, att de kanske är så att det man gör med dem ofta blir de bra på, men det jämnar ut sig i slutänden. Huvudsaken de får välja det de själva vill göra sedan så blir det nog bra!

I alla fall så ritade Smilla en helt fantastisk teckning idag. Den var så fin att jag fick fjärilar i magen, oj vad skoj det är då hon vill vara med och rita egna bilder, inte bara färglägga målarböcker!

Lugn och ro

Efter lite trötthets-surande och teatraliska utspel lugnade sig storasyster och nu ligger de båda två i min säng. Hon brukar alltid måsta somna i sin egen säng, men nu föll jag till föga och ska bära över henne sedan.
Jag: Nu kommer du väl inte tro att du får sova i min säng i morgon och alla andra dagar va?
Hon: neej mamma, men jag kommer såklart fråga. Men om du tvingar mig kommer jag ju sova i min säng!

Phu, alltid ska man måsta känna sig som en gestapomamma.

Jahapp. Där hittade jag flaskan med D-vitamindroppar till bäban på hundbädden, söndertuggad. Fan.

Som den kaloritörstande ammande kvinna jag är så är det här det jag ser mest fram emot då jag tänker nytt år.
Semlor
Gaah, måste stå emot suget!
Tröttskrutt

Är Sigrid idag. Hon sov till elva, vaknade och hängde med till affären och för att hämta syrran som varit i Stockholm över jul. Sedan somnade hon igen.

På hemvägen frågade jag den trötta sexåringen i baksätet hur hon haft det och fick höra;
-Jag hör inte vad du SÄGER för den här vägen ÄR SÅ JÄVLA DÅLIG!!

Jag tänker att den kommentaren är en pik till Vägverket och inte till mig personligen.
Nu ska jag nog städa lite och titta på knapplådan som Smilla sorterat åt mig. Samma gula knappask som jag sorterade åt min mamma då jag var liten.

Här är Zita förra året, som liten plutt. Jag kan säga att hon har varit långt mycket jobbigare än Sigrid någonsin varit. No kidding, och det har inget att göra med vem jag tycker bäst om, utan valpen var ohyggligt krävande med sitt ylande, bitande, härjande och bajsande inomhus, i månader. Men nu börjar hon bli vettig, ett år gammal. Hoppas det tar sig ännu mer tills nästa år!
Håret!!

har förresten börjat tappa håret. Jag vet att man ofta gör det då man ammar, men huu vad tråkigt! jag hade ju just blivit nöjd med hårsvallet efter att det föll av sist, innan jag blev gravid. Då berodde det på B12brist förmodligen men nu lär det inte finnas mycket att göra. I går lossnade kanske tre nävar med hår och det ploppar i hårbotten då jag drar fingrarna genom håret och stråna släpper. Behuu behuu vad tråkigt! Får klippa hellugg för att dölja vikarna som snart lyser med sin frånvaro av hår!

Läser om håravfall och ser att: "Noterbart i sammanhanget är att en kastrerad man aldrig kan drabbas av manligt håravfall."


Blås blås...

Har jag sagt att jag inte gillar blåsväder förr? Huvva vad otäckt det är. Det känns som om innehållet i hjärnan blåser omkring och balansen blir kass. I dag hade jag tänkt åka med till staden då Jonas skulle skjutsa syster och mor till bussen. Det hade ju vart trevligt, om jag kommit ur sängen. Då jag skulle tala om att det inte gick att komma ur sängen fanns det ingen röst. Krax krax och ont överallt. Jahapp, tråkförkylningen sitter i än.

Jag gick efter en stunds morgongymnastik i form av vickande fingrar och sedan stel manöver ur sängen ut och rev i nya höbalen som visade sig vara dålig, då hästarna kom galopperande ut ur skogen för frulle såg Nita halt ut. Jippiehoo. Förmodligen var det ingen hälta utan hennes besynnerliga sätt att cirkla med huvudet i varje steg som gjorde takten oren, men jag ska kolla henne sedan. Var tvungen att skynda in då bebis låg kvar och sov.

Då jag kom in tänkte jag på alla saker jag kunde passa på att göra såhär pass tidigt på morgonen, men hamnade med en tekopp framför datorn. Kanske jag ska måla lite ändå, men händerna är stela och ovilliga. Det är nog inte lönt att göra så mycket än, kanske lite hittepåyoga skulle funka?

Då stormen bedarrat vill jag rida. Att det kan vara så beroendeframkallande att sitta på den där svarta!? Märkligt.


Smilla

Om att äta kött...

"Mamma vad äter vi nu?"
"Det är kyckling"
"Vem sköt den?"
(Eeh)
"Alltså jag köpte den på ICA..."
"Mamma, NÅN måste ju ha skjutit den!!"


Smilla

Om att tälta och inte kunna sova på grund av sparkande hund, barn och syrebrist..


"Men mamma, varför räckte luften till mig och inte till dig??"


Juldagsmorgon
Jorå, tittar man mellan mina ögon så visst syns det att jag pangade på mig själv med hovslagarhammaren! Ont gjorde det.

Idag var en förträfflig juldag! Började med julgröt, tjockpannkakegos och slöande. Fortsatte med en impuls som höll i sig. Red Lasse runt sjön i perfekta fem minus och strålande vacker sol. Sedan skodde jag nita bak och fixade en del ute. Så mer bebisgos och slöande innan vi åkte till Rems för mer julmat.
På vägen hem tittade vi in till en av de barnfamiljer som roligt nog bestämt sig för att de vill bo ute i skogen -som jag. Nu blev jag hög på allt bra och efter att ha tagit in hästarna undan den kommande stormen känns det svårt att sova. Ska försöka i alla fall, gonatt då!

God Jul!!

Varför inte slänga in lite humor såhär på julafton.


Julmust

måste vara något av det godaste! Fy farao vad gott det är med ett glas sprakande julmust med bubblor som går upp i näsan så man nästan tappar andan. Nu ska jag försöka låta bli att knarka must och dricka en kopp te i stället. Mest för att få upp värmen, har frusit hela eftermiddagen och det beror nog mer på trött sköldkörtel än minus arton ute. Men minus arton ute brukar ju göra sköldkörteln kall och trött, så egentligen KAN jag ju skylla på vädret, igen! Det är oftast vädret som får skulden då jag inte tycker livet leker. Nu leker livet oftast ändå, men lite långsammare vissa dagar. Bara teet värmt upp alla delar ska jag packa Siggan och åka iväg och jobba lite. Det är tre fina männskor i Rems som har ont i ryggarna och vill ha hjälp.
Tur jag inte tar ut hela min (hrm) fantastiska föräldrapenning så jag kan roa mig med lite smygjobb ibland.

Förresten fick bäban en spruta i går, hugaligen vad hon såg ledsen ut då hon blev stucken i tjocklåren, men direkt efter smällde hon av sitt största leende mot sköterskan. Sötaste jättesmajlet och en lång harang med uuuhuhuudrlglgluu och flaxande armar. Nog för att det är fantastiskt mysigt att ha en liten bebis, men oj vad spännande det är att få se vad för person som växer fram allt efterssom!

Hittills har vi sett att femtiotalstillbringaren med gulsvart fjäril på är fantastiskt fin i en tremånaders Sigrids ögon. Hon tjuter av glädje och ler stort då hon får ögonen på den. Andra barn på bild eller live är också roligt, även hundarna och allt med stora kontraster, som den svarta strömbrytaren på den vita väggen i sovrummet.

Hon vägdes in på drygt 7,7 kilo och är inte direkt mager. "varför har hon så stora kinder och så liten näsa?" frågade en tjej på dagis i dag då vi satt och pratade efter julavslutningen. : )

-Hur fånga en nyfikenfröken på bild??skak skak

Det är ohyggligt jobbigt att sko hästar alltså. Bland det jobbigaste jag gör så nu skakar det lite i musklerna här och där. Men nu är dagens mission klart!
Lusen har broddade skor bak och är verkad och omskodd fram. Så nu törs man faktiskt ta sig ut på vägen utan risk för liv och lem.
Han var lite smådryg och drog åt sig benen titt som tätt. Det gör ju det hela ännu jobbigare och jag fräste irriterat åt honom.
Nu sitter jag och fryser och äter fil, ingen bra kombo. Borde kanske kokat mig något varmt!? Men snart ska jag ta upp bäban, tvätta henne lite smått och bege oss till BVC. Hon ska få sin första spruta och jag tycker det är lite obehagligt. inte för att hon ska bli stucken, utan för att jag har en viss vaccinationsfobi. Jag har sett hästarna bli sjuka och rejält påverkade av vacciner och har läst aldeles för mycket skrämselpropaganda. Men jag ska förtränga det och falla in i ledet av ansvarstagande (!?) föräldrar och låta henne få sina doser av allt vad de nu ska ha.

Hon sover nu förresten. Är väl trött av att vara vaken en massa i går på eftermiddagen. Som den lilla drömbebin hon ändå är har hon nu nästan helt slutat äta på natten. Ibland äter hon ett mål men oftast sover hon. Hon vaknar rätt ofta en kvart tio minuter innan väckaren på vardagar, så att jag precis hinner amma innan jag måste kliva upp och väcka Smills. det känns nästan löjligt vad lättsam hon är!
Visserligen har hon en del ont i magen men bara på kvällen innan vi ska sova, då hon väl slocknat sover hon gott hela natten, makalöst!
Så är hon så härligt tjock om magen också, för att inte tala om kinderna och låren. Nästan så att man vill äta upp henne. En tjockpannkaka helt enkelt!


Ett julkort till er alla...

...från oss alla!


Jul i vårt hus

I går kokade och griljerade jag en skinka. Öppnade julosten och gjorde risgrynsgröt. Det tillsammans med musikhjälpen i P3 fixade julstämningen på riktigt.

Nu ska jag slå in lite klappar och skriva ut lite foton på tjejorna att ge till de äldre i släkten, de som har så fina hyllor i finrummet där det fylls på med nya barnbarnsbarn på nedre raden för varje halvår som går! Mormor har trångt på sin hylla nu, och fler ska det bli nu då Sigrid ska få plats med!

Här är vindfället till gran.
Hyacinter

...växer visst bra i hästskit. Jag tog in lite välbrunnen hästskit från stacken för att Kerstin ville ha lite till sina krukväxter, så då jag köpt hyacinter fick de bli planterade i det som fanns kvar i påsen. Jädrar vad de knakade till och växte, det syns inte riktigt men de låg ut på bordet med enorma blomstänglar så nu har jag knutit upp dem med ett snöre.


Hallå kontakt!

Det svajar betänkligt i telefonledningarna nu, därför blir det lite dåligt bloggande på grund av att internet försvinner ideligen. Det beror nog på alla träd som tippar och bryts av i det här blötsnövdret. En gran hade ju blåst över vår väg, det tackade jag för i går då jag skulle få tag i en julgran. Toppen av den långa fina granen blev perfekt som julgran, nästan färdigklädd och allt med sina stora kottar längst upp!

Men här skall icke vara någon minimalistisk förritidenjul sa Smilla och hängde upp allt som var fysiskt möjligt att få upp. Så nu lyser och glimmar den inne i vardagsrummet.
Gårdagen städade jag heela dagen. Det behövs för då huset innehåller alldeles för många saker. Det är inte alla grejor som har ett hem, så därför måste jag flytta omkring allt under tiden jag städar. Men sedan sommarens klarsyn och städnojjehormoner har jag kommit in i släng-tänket och kastade och eldade upp en hel massa i går! Så snart kanske jag kan få uppleva ett hem där det går att ställa undan saker utan att det blir pinfullt i skåp och lådor.

Jag ramade också in en del oljor. Ett kärt besvär att alla de ramlister jag köpt inte räckte till att göra klart. Det måste ju betyda att jag producerat lite sedan sommaren! Nu har jag ställt ut dem lite här och där för att känna in dem och få känslan för om jag står för dom eller om de är pinsamma. Hittills är det fyra pinsamheter som fortfarande står bortvända mot en vägg i väntan på att bli övermålade. Resten gillar jag faktiskt, och vill ha framme, men de får inte plats!

Nu laddar jag in lite bilder och tänker att oj, vad bebis har vuxit! Tre månader gammal kan hon sitta i barnstolen vid köksbordet och fascinerat greppa bordskanten. Hon är stark som attan och blir om möjligt ännu lugnare. Och gladare! På natten har hon börjat sova hårdare, somnar vid sju-nio och vaknar någon gång för mat, sedan kan hon sova till, som i dag, kvart i nio! Så mig går det ingen nöd på som mammaledig. Ledig är ordet.

från någon kvart gammal med kli på nosen,till tre månader gammal, tittandes på klappsnapparna medans jag tar fram frukost. Myys!

Julteckning

Här är en skissteckning med julmotiv all over. Den kan man skriva ut om man vill och låta sina små minikonstnärer färglägga. Smilla är pepp på att måla en i dag efter skolan, jag med!Sedan undrar jag varför vissa inlägg hoppar iväg långt nere bland tidigare inlägg.. Jaja, det kom med i alla fall! "Ritat"Tretton

grader hade vi i köket i morse. normalt sett är det över 25 grader där. Siggan fick ha toppluva. Men nu är strömmen tillbaka!


Snö...

Tror nästan jag hade förträngt att det blir snö på vintern. Det har ju varit helt snöfritt länge och sedan la sig kanske två cm snö i veckan. Men nu, ujuj!
Det vräkte ner i går och i natt så nu är hela gården inpackad i snö! Vi klev upp halv sex idag lördag som det är för att börja snöröjningen. Nej inte jag och Siggan, vi dricker te och sover.. Hon sover alltså, då teet är slut ska jag pulsa ut och försöka gräva upp lite hö under snömassorna alternativt pulsa bort till höbalarna och öppna en ny så hästarna får frulle.
Snöröjarmannen var tvungen att åka upp till rems för att skotta fram sin syster först och sedan blir det till att börja här. Det stormade så pass att hela lagårn är full av djupa snödrivor, inuti!! så lagomt kul. Måste fixa bättre dörrar någon gång..
Det är som de säger, då vintern kommer får den late brått. (eller var det kvällen?) Jag får väl ta med kameran ut sedan då det ljusnat och föreviga snömassorna.
Nu Spotify och en skiss av några kossor på grönbete.

Ritat

En tant i byn ville ha en bild av kor. Hm tänkte jag, en bild av kor.. Jag associerar en sån beställning till de gamla postrarna många hade på väggen i sina bondkök av färgglada ängar med kossor på. Inga stilistiska mästerverk men trevligt om man tycker om kor.

Så häromdagen ritade jag några fjällkor på bete. Söta och prickiga som fjällkor är!Snöstormen Allan

Den får heta så bara. Just nu står hästarna som ihopkurade statyer med rumpan vänd mot vindbyarna. Det yr snö så att jag knappt ser ut genom fönstren och det känns som en typisk skruttdag! Jag har slut på mitt "vid behov" kortison och en sådan här dag är en tyspisk vid behovdag. Således sov jag illa, har mjölksyra från topp till tå och däckade på förmiddagen brevid Siggan.
Mannen (obs, vi har inte smyggift oss, skulle det ske säger jag maken..) ställde fram ett nödförråd av vatten, Treo och alvedon vid sängen och åkte på jobb i ovädret. Lämplig dag för skogsinventering va!? Efter den där treon har inflammationen gett med sig lite och klådan som varit riktigt störig sedan i går är nästan borta.

Får bara inse att det kommer vara sådana här dagar ibland. Jag tänker att det kompenserar jag nog andra dagar och kan låta bli att nojja över nu.
Nyss somnade bäban om, hon har också lite orosdag, kan det bero på ovädret? Nu svajar strömmen i lamporna i takt med att det blåser, känns att vi bor på landet!

I går skyndade jag mig ut för att ta vara på den första snön och få börja trimma igång Lasses nu degiga stela kropp. han har inte fått ta i och bli svettig på länge men nu då mannen jobbade hemma och bebis somnat inne smet jag ut. Slängde på arbetsselen och reflexer, sedan ledde jag ut den fina svarta till risslan!
Han är ganska makalös, tycker en partisk ägare! (kan nästan fortfarande inte fatta att han är min häst!!) Trots att han inte gjort många knop på så länge, bara en skrittpromenad i skogen i söndags, så var han så lugn och snäll. jag kunde böka på med skaklarna och tömmarna innan jag satte mig upp. han taxar vant runt med släden genom svängen och kliver iväg med långa steg.

Stenarna på vägen stack upp genom snön bitvis och det skrapade och small som pistolskott i släden som blir som en resonanslåda, men han blir inte det minsta rädd! Pigg som en spigg travade han och jag fick hålla igen ganska rejält bitvis. Han verkade tycka det var superskönt att få ta i och jogga på längs vägen utan att måsta finlira och ha mig på ryggen.
Stoppsträckan var rätt lång.. han smygtravade i långsam långsam samlad trav med gung i då jag bad om skritt och det känns ju ganska okej. Borde ta bra att jogga sådär mjukt och sakta på slak töm med släden bakom!

Väl hemma fick han en tvätt med varmvatten och ylletäcket på. Det var inte i går han blev så svettig. Stretchade bakbenen som lär bli lite träningsvärkiga! Jisses vad skoj det är att köra den där hästen! Nu kommer det ju massor med snö så det lär inte bli sista turen innan jul! Myys!!

Bild från förra vintern, Lasse med glitter i flätan redo för åktur!


Smurto?


Jag såg en länk till ett iq-test på nätet och tänkte att det vore ju skoj att testa! Jag har alltid tänkt att jag själv har usel logisk tankeförmåga och dålig allmänbildning. Testet består av en massa figurer som ska ordnas i logisk följd.
Ganska kul test faktiskt, nån som vill prova?


Krystvärkar

...får jag då jag ser hallen på övervåningen. Men nu är renoveringen förbi den latenta fasen och närmar sig ett förlösande avslut.
Vi ska bara köpa dörrfoder, måla klart, spackla lådan som klär in avloppsluftningen och klyva till reglar för att fixa runt dörrarna. Åhååå vad det går framåt!
Jag är ganska särskillt nöjd med lösningen för det tidigare gapande hålet upp till vinden, det var lite pyssligt att bygga igen då det ju kan vara praktiskt att komma upp dit vid behov.

Håller som bäst på med att måla vitfärg på timmret, ljust skarebli!


Julkort

fasen vad kul vi hade jag och Smilla. Vi tog fram mandariner (för att undvika blodsockerfall efter alla kakor) pennor, klister, glitter och gamla julnummer av allt i hemmet.
så gjorde vi julkort. Det är ju skitaskoj och jag ska försöka styra upp så att de hamnar på lådan också, så det blir någon nytta med nöjet! Tjuvtitt utlovas!


Kakfestival!

I helgen fick vi fint besök av Joel och Kerstin, vi lockade med julgodis och kakbak och så blev det! Kakor kan ju göra vem som helst glad och som lök på laxen fick jag sällis på en tur genom den halkiga skogen på hästarna. Det var en topphelg med massor av tänkigt resonemang och mys med Smills och Siggan.
Sigrid dröjde med sitt leende då hon pratade med Joel, men då hon förstod att även skäggiga män kan se glada ut smällde hon av sitt sötaste jättesmajl!Det slutade med

Ischoklad med kardemumma och kaffe-whiskeysmak
knäck med mandel
bondkakor
kokostoppar med citronsmak
nöttoppar (som inte blev så toppiga)
vit tryffel med polkagrissmak
apelsin och mörk chokladtryffel
finska pinnar


Så att nu kanske vi klarar julfikat...

RSS 2.0