Pyssel...

Då fröken S var liten och jag fann mig ståendes helt nollad i fråga om hur man över huvud taget skulle få barnet igenom en enda rutin under dagen, så fick jag en plötslig idé och gjorde ett slags personligt pictogram. Alltså bilden över vad vi måste göra och en figur (hon själv) med kardborre bakom som hon själv kunde flytta mellan aktiviteterna. (Klä på sig, äta, åka bil osv..)
Förvånad insåg jag att det funkade, bilderna var lag, mammas ord något provocerande. Vi kom oss igenom en hel del besvär med de där bilderna på hallväggen och i helgen pysslade jag ihop en mer allmängiltig som test.

Någon som vill ha en så säg till! Det går ju att göra dem ganska individuella om man kastar om rutinerna till det man brukar göra under dagen.

Här bilder som man kan skriva namnet på. Är det flera syskon kan man ha en bild var...Bilder man kan sätta in där man vill, tex välling i stället för frukost...Morgonbestyr.....Åka till dagis...

Glömde skriva ut en av dem -Äta middagbilden..
Vore kul med en testfamilj som vill prova. Tanken är att man kan välja ut den del som "häxar" och använda bilder i stället för tjat. Min tös under de berömda sk "utvecklingsfaserna" läs- trotsåldrarna från hell... tyckte det blev tydligare och mindre laddat att se på bilderna vad som var på G i stället för att bara höra det från "tjatmamma".

Nu då?

Har skickat fröken med skoltaxin. Har sedan suttit två timmar och skrivit, nöjd med det så inser jag... jag kan ju måla en tavla! Eller varför inte två!?

Jaa!


Got ´ya!

Lilla ninen satt och åt gräs utanför sin bur, som den rymde ur i början av sommaren. Jag smög dit som om ingenting med en hink krossat korn. Hönsen kom kacklande som de matmagneter de är och van vid fåglarna verkade kaninen inte se mig som något större hot heller. Jag hällde upp korn på ett fat och kastade ut resten åt hönorna intill.

Kunde klia den på huvudet och satte försiktigt upp fatet i burkanten. Vips hade den hoppat upp och jag kunde stänga dörren! Whoah!! En inne, en kvar!
Turligt den "bästa" som är infångad. Den andra är född skygg, verkar inte gå att tämja öht. Hur vi än pysslade med dem då de bodde inne gick det inte att få tag i den och klappa utan att den hyperventilerade, spärrade upp ögonen och sparkade sig lös om den kunde. Bra barnkanin- nää!

De har inte släppt hela vinterpälsen och ser inte ut att må bra av sin lösdrift. Nu gav jag den av hästarnas B-vitaminpellets, korn, en gren från svartvinbärsbusken och morötter från landet. Den verkade inte helnöjd med fängelset ändå...

Läget du?-Kan tyvärr inte hjälpa till du!!Solande hönor!

Vad ser jag, en lus???De vilar ofta bakom den här Humleväggen!Vackra fjädrar!!!


Storkok...

...av små vita plagg. Jag rotade fram lådorna med små kläder, det verkar som om det som var rent då det lades undan kan förvandlas under sex år... Så nu står en gryta full med kläder i klorin på spisen. Gick lös med lite improvisationssnickeri i går och har nu byggt ett väggfast vitmålat skötbord med rundad kant inne i lilla badrummet. Tror det kan funka. Känns lixom bra att slippa springa trapplöpning i onödan bara pga blöjbyte... Kanske pyssellusten kan sluta i nått slags tygfack för småsaker också. We´ll see!

Annars så är det en hiskeligt lågt tempo just nu... Skulle behöva lite energi från något håll, nån som har över? Satt häromdagen och pysslade ihop några gamla hästillustrationer till en tänkt affish. Det vore kul att skicka lite olika bilder till ett tryckeri och lägga upp till försäljning. Som barn skulle jag ha blivit jätteglad för allt som hade samma tema! Men så föddes jag hästnörd också...


Ska nog leta upp lite fler illustrationer som bara skräpar, men som känns värt att göra något av och provtrycka ett par. Många bilder blir ju lite extra då de kommer upp i storlek och får en ram! Om någon vill ha nått speciellt så säg till! : )

 

 


Trägårdsmarodören...

Den här hjortmamman hänger här. Mest jämt! Gården verkar vara härbärge för både älgar, rådisar, kronhjortar och annat löst vilt.
En räv sprang i karriär över åkern i går morse. Den kan ju hålla sig ifrån hönsen!!! Att det ska vara så lockande att vara här? Som att de har en gammal samlingsplats utanför huset. Finns det inte gräs på annat håll? Där det inte finns Jelpisar och Vorstahr som jagas eller människor som stör?

Jaja, hon är ju fin, men huvva vad hon förstör min trädgård! Hon åt upp allt utom dillen och myntan. Således blir vi utan inlagda rödbetor i år. Ingen spenat eller persilja i frysen heller!
Skulle inte...

Lägga ut nån bild på mage.. Men det känns lite speciellt på nått vis, att förändras så jäkla mycket, för så kort tid. Gick på stan häromdagen och hajade till vid varje helfigursspegel vi passerade. HUH, vem var det där?


Oj vad det kan regna!

Det känns som om sommaren mest varit solig nu då det vräker ner regn hela tiden! Höstkänslan har infunnit sig och det gulnar faktiskt en hel del på träden. Det känns att växtkraften likssom stannat av och allt börjat förbereda sig för höst... Liite deppigt. Jag tycker våren är bästa tiden, nu är det lite svårare att hitta energin till saker, tror jag fått en betingad reflex att bli låg av tanken på kyla och vinter! Har ju alltid mått sämre på vintern och sett det som en lång kamp till nästa vår, men så ska det väl inte behöva bli!?
Hormonerna som dämpas av kyla är ju satta i chack med meduciner! Mörker: tända ljus och gå in i andra tankar. Kyla, varma kläder och lite långsammare tempo bara. Snö: knarr under hästhovar! (pepp pepp!!)

Det känns lite som om jag gått in i "väntans tid" bigtime! Nu är magen stor och lite tröttsam och dagarna få tills det är dags att få bebis. Ett par veckor max. Hade nog velat fixa mer innan dess, men nu är orken ganska slut för fix, i alla fall sådant som kräver lite mer insatser.

Jaja, nestingbeteendet håller i sig, bakade i går och om jag stannar upp och tänker på vad jag orde göra nu så råkar tankarna oftast trilla in på husligheter. Även om jag skulle vilja vara mer kreativ på annat håll. Tänkte måla olja i går. Blev matbröd. Skulle kunna bli kontorsdag i dag, men lär bli vika och stryka tvätt... Men det behövs ju det med!

Har sytt barnsängkläder av gamla slitna men fina lakan. Kändes retro!
Plockade sista svartvinären, blev saft. Smakade mest ingenting tyvärr!Men vi har slagit på stort i matlagning!
Aborr-Bouillabaisen med squash, kryddor och morot från landet blev en höjdare!! Saffransaiolin pricken över!Jordgubbstjyven!!

Vi har sörjt lite över den usla jordgubbsskörden i år... Inte en enda jordgubbe har vi fått! Nu finns det en starkt misstänkt, fotad genom fönstret i kvällningen!Morotsblast smakar också bra!!

Sitter skönt i jordgubbslådan... ganska söt, men nu tror jag projekt fånga in förvildade hermelinkaniner måste starta!!
Jag är en fågelhund!

...som tvingas gå helt emot mina djuriska instinkter!


Soliga blommor!Känns som det var värt svetten som rann då jag sågade till den där blombänken i Junihettan. Nu växer det enorma solrosor framför lagårdsväggen, man möts av det gula så fort man går ut och det är så fiiint!!!

Sensommarlycka!

Det har varit en helt suverän sommar! Ja vädermässigt också! Solen bara skiner och allt känns sommartrolskt! Måste fota solrosorna som börjar slå ut mot den brunbrända lagårdspanelen.
Hönsen spatserar omkring och strålar i olika färger i solen och hundarna, kaninerna och ibland katterna strosar om varann och nästan nosar på varandra över artgränserna.

Det känns ungefär så harmoniskt som jag skulle vilja ha det med djur på landet! : ) Harmonin bryts ibland ganska tvärt av gammeltuppen som plågar sin son i ett hörn av hönsgården så jag får rädda honom!

I går var vi ute vid havet på ett litet slags möte då en granne kom runt knuten och bjöd ut en massa fisk! De hade fått för mycket abborre i näten! Jaatack sa jag och vi fick is och stoppade en stor kasse full med fisk. Väl hemma blev Jonas abborrfiléare och nu ligger en hel hoper med filépåsar i frysen i väntan på panering! Ibland vaknar ekorren!

Hemma bakades det för fullt i bagarstugan och högarna av mjukt tunnbröd växte. Efter brödet var klart var det pizzornas tur och om de andra är bakis är jag degis...
Ska nog låta bli att mula i mig så mycket vitt mjöl på en dag! Det får likssom inte plats i magen... Men superfin kväll med så fint väder att vi satt ute tills jag råkade smygdäcka i S´s säng och missade resten av festen.

Nyss fick vi en delikat tomat-minestronesoppa gjord av resterna av tomatsåsen från pizzafesten. Det är lite häftigt vad god mat man kan få till hemma av egentligen inte så mycket. Mitt fattiga kryddland kunde bjuda på en fin tuva timjan i alla fall!

Nu ska jag få bort blåbärsfärgen från mig själv och barnet, för vi har tänkt återvända till dagis i morgon. Känns lite vemodigt med tider att passa men snart är det miniettanstart och hög tid att ställa om sig till vardag. Någon liten är visst förargad för att jag gått dubbelvikt i nån timme för att plocka blåbär, nu toksparkar det så de nedre revbenen känns som de kan gå av... Komma ut snart?

Bagarstugan! Ganska guld värd!

...Hönor som äter kokad fiskrens. Det låter en hel del då de får såna godsaker!!
Lite ritat!

Jag har haft en riktig kwalitätsdag med fröken S, mina ritsaker, hästar och hus.
Några teckningar som blidde till mellan andra aktiviteter:
och så till sist ett litet självporträtt. Over and out, hoppar i badet med lilla sjöjungfrun!!
Hästapållar med höstkänslor!

Lasse har som sagt tappat sin ena framsko, mitt fel på alla vis! Den åkte av då jag var borta. Kan tänkas då grannen hade kört betesputs i hagen med hästarna i den. Det är inga problem, men gissningsvis blev det lite spring då!
I dag tänkte jag se över hur mycket skada som var skedd, det kan inte bli så mycket värre än då han tappat skor i vintras... Men nu var de helt spritt galna!
I går med visade de upp en helt ny sida efter all sommarlättja, de var som tossiga och sprang i långa galoppryck hit och dit i hagen med sina största bockningar, luftsprång, stegringar pip och snabbaste speed!
Det är ganska häftigt att se på då de tar i. Nita brukar vara trött och mest jogga med, men nu var hon pepp och triggade igång ännu högre fart och bus.

Så nu idag då jag skulle hämta in dem började cirkusen igen. Lasse var till och med nära att hoppa staketet innan han ångrade sig och väjde. Han är grymt stark och snabb fortfarande, så snabb att man vill tjuta lite då han rasar förbi! Ganska coolt!! Gamlingarna har liv ännu!

Tyvärr sprang han sönder sin hov ganska fult så jag fick göra lite första hjälpen. Måste ringa hovis men tog nu av den andra skon och raspade ner så långt jag orkade och kunde. Den fula hoven var inte så illa, det fanns så himla mycket att ta av det som fanns kvar. Men sko orkar jag icke! Nu får han vara barfotabarn tills någon vill förbarma sig.

Har jag förresten lagt ut bilder på den nymålade vaggan?


Sötmandel it is!

Det måste vara ett finfint upplägg det där med att hinna bli trött på att kånka på en bebis så länge att man börjar längta efter att få den på utsidan kroppen! Nu börjar det bli trångt lixom!
Sovning utförs sittande och det förekommer knaprande av sötmandel på nätterna för att stilla den jävulska halsbrännan.
Jo, sötmandel funkar kanon! Samma princip som vissa läkemedel antar jag, pulvret av tuggad mandel lägger sig som ett lock i magen och så vips kan man sova lite!

Annars är det helt okej, orkar göra en hel del och fixade runt i sovrummet i går då jag insett att det inte får plats någon liten extra person där. Åter igen slogs jag av hur mycket saker jag har. Det blir lite överväldigande ibland för någon som skulle vilja leva minimalistiskt. Men det funkar som inte på "bara" 180 kvadrat då man har tusen och en roliga intressen och projekt som tar sin plats. Att sy, måla olja, greja med keramik, renovera osv.. Det är svårt att göra obemärkt.

Men nu är ritbordet lite i ordning och gamla hyllvärmare och också golvvärmare som bara stjäl energi på väg bort, ut väck!
Jag har ett organisatoriskt underverk till vän som har en enkel lösning på problemet, -släng mer!

Det funkar, för oj vilken ny inspiration som dök upp nyss! Tror bestämt jag fick en idé eller två som visseligen kommer stöka ner ännu mer, men det är väl den sköna baksidan av kreativitet, den lämnar spår. Kan man inte få stöka ner så kommer ingenting ur händerna! Inte här i alla fall!

Förresten så har jag försummat mina hästar, Lasse har tappat en framsko pga att han haft dem för länge. Så nu är han i behov av tung pedikyr! Nu strålar solen genom fönstret såhär på morgonen och fröken S lär sova ett bra tag till. Jag kan smyga upp och kanske rita lite!!Semester!

Vi var tvungna att åka en oherrans massa mil för att lyckas ta det lite lugnt! Jag har således bott i en finfin stuga med fem sportisar i några dagar. De tävlade i FjällOL och sprang orientering i två par. jag kan stolt meddela att Kristina och ulf kom tvåa! Det är intressant att höra diskussionerna om tävlingarna (tredagars) i efterhand, jag som är helt nollad vad gäller orientering.
Det tycks ju vara en hel del mental styrka som krävs! Som någon sa, jag orkade inte titta bakåt, för om jag skulle sett motståndarna skulle jag tappa all kraft! : )

Jag har mest gått omkring och varit tjock bland de hårdtränade fjällöparna. Läst en massa böcker och tidningar och mest vilat. Rätt så välbehövligt för oj vad pepp jag känner mig på att vara hemma och greja nu! Lite mer mental styrka lixom!

Här en laddad löpare som ska ut på fjället igen! Jag jobbade i stillhet med att äta choklad och vara inaktiv! jag blev nästan lite inspirerad att lära min kropp det där som kallas springning, sedan alltså. Det ser roligt ut att orka ta sig fram fortare än älgande gång som jag mest ägnar mig åt.

(Nu fyra veckor till beräknad nedkomst, spännande faktiskt!!)


RSS 2.0