Fjädrar

Men vad ligger där, platt som en fjäderpannkaka?
 
 
Jo Lillan!
Ruvandes på tre stulna (adopterade) Brahmaägg. Hon har legat ett bra tag nu.
Jag provade att flytta hela redet in i kycklingburen, men hon klev yrvaket upp, kacklade och gick tillbaka till sitt kära överskåp. Vet inte om äggen ens är befruktade, hönan Aska är nämligen så jädra bra på att smita undan tupparnas uppvaktning. Men en lyckad parning ska visst räcka för tre veckor så är de obefruktade har hon varit skicklig.
 
 
Här är hennes partner Pricken, som inte anar att hon väntar någon helt annans barn.
 
 
Här är några ägg från vaktlarna och från Aska. Tre såna stora och det är fullt under lilla Lillan.
 
 
Nu efter jobbet har jag suttit och käkat framför slaktfilmer. Jag kommer måsta slakta några tuppar. Om inte nu så nån gång. De här två bråkstakarna har fått flytta ut bland hönsen tillfälligt. Jag har byggt en vaktelbur men det har visat sig vara mest bara tuppar så jag måste snabbt göra en till bur under den första som tuppskrällena kan vara i tills de antingen flyttar eller blir mat. De har redan slitit av fjädrarna på hönans stackars huvud.
 
 
Här är buren jag byggde häromkvällen. Kom in halv ett på natten, så skoj var det. En kvadratmeter är den.
Ska fixa nån liten hylla och bättre bo åt dom. Vill köpa torr halm men det går ju banne mig inte att få tag i här.
 
Kolla skylten upptill. Hönshuset är byggt i gamla ko-lagården så skyltarna som korna haft förr fick vara kvar. Lite mysigt tycker jag.
Svartros och Mari.
 
Här är gänget i badet. De gillar sandbad, men dessa blir som galna i råspån och vältrar sig runt och gräver ner sig helt i spånet. Ganska roliga att titta på.
Har nu äver googlat "könsbestämma vaktlar" och är fortfarande helt nollad. Man ska kunna se på färgerna men det är ju extremt diffusa grejer. Men den stora tjocka längt till höger är en höna iaf. Stackarn.
 
 
Gänget som inte klivit upp än mitt i dan.
 
 
 
Nej nu ska jag ta mig skrälliga hosta och gå ut i kylan. Får elda hela tiden nu och hästarna vill in från kylan.
 
 

Kommentarer
Postat av: Katarina

Det ska gå att klämma/nypa vaktlarna i "
gumpen". Om det kommer ut vitt sekret är det en tupp. Tjejen Malin köpte sina vaktelägg hos demonstrerade det för oss.

Svar: Ja jag såg det under Googlandet, men lyckades inte få fram något, det kunde visst va lite svårt på yngre tuppar. Men ska prova igen! Det är några frågetecken men de flesta verkar vara tuppar. Får lägga äggen som blivit i kläckaren snabbt så jag får fler hönor. :) Nån som vill ha en söt liten tupp?
Märta

2014-01-16 @ 21:50:09
URL: http://pentamom5.blogspot.com
Postat av: Susanne Jonsson

Hej, det låter väldigt spännande med dina höns. Intressant det där med att en lyckad befruktning håller i sig i tre veckor! Jag och maken letar efter ett hus på landet för att komma bort från stressen här i stan, och då funderar vi faktiskt på att skaffa några höns... Ska bli så roligt! Hoppas vi hittar något snart..

Svar: Det tycker jag ni ska göra! Bara man har gjort i ordning ett hönshus så är det bara roligt med skötseln sedan. Himla skojiga djur! Jag kan bli kvar länge därute och bara titta och pyssla. :D Det kommer nog snart, huset med stort H!
Märta

2014-01-16 @ 22:32:35
URL: http://www.exselor.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0